Kattis Gustavsson och Daniel Dahlgren följde femtvå-dieten i en månad och förbättrade sin hälsa mest av paren i experimentet. I klippet berättar de i SVT:s Morgonstudion om hur det var att följa 5:2-dieten. Foto: Janerik Henriksson / TT / Ulrika Widmark, SVT

Här är dieten som gav bäst värden – resultatet i SVT:s experiment klart

Uppdaterad
Publicerad

Kattis och Daniel var det par som dieten passade bäst för i SVT:s experiment ”Bästa dieten”. Bådas hälsa förbättrades och forskarna tolkar därför förändringen som ett resultat av 5:2-fasta. Men även de andra medverkande överraskades av hur mycket de påverkades av kostomställningen.

De var åtta friska personer med normal- till lätt övervikt när de gick in i SVT:s dietexperiment ”Bästa dieten” och ändå räckte så lite som fyra veckors kostomställning för att påverka många viktiga hälsoparametrar i deras kroppar.

– Jag kan säga att jag mår så mycket bättre av att äta så här, säger Kattis Gustavsson, som följde 5:2-dieten.

Hennes och sambon Daniel Dahlgrens värden förbättrades både vad gäller BMI, bukfett, blodsocker och blodfetter. Det forskarna framförallt reagerade på var hur väl parets värden följdes åt, medan värdena gick åt olika håll för flera av de andra paren.

40 värden mättes

Paren hade matchats mot välkända dieter (LCHF, vegankost, 5:2-fasta och Livsmedelsverkets rekommendationer) och fick hjälp av inspiratörer som fungerade som coacher för dem och hjälpte dem med recept och råd, så att de skulle klara av att hålla dieterna. Över 40 värden mättes före och efter experimentet.

Forskarna Kerstin Brismar från Karolinska institutet och Ulf Risérus från Uppsala universitet analyserade sedan förändringarna och meddelade paren resultaten.

Forskarna Ulf Risérus och Kerstin Brismar ledde SVT:s dietexperiment. Foto: Ulrika Widmark, SVT

De kunde konstatera att fyra veckor med bara åtta försökspersoner visade på samma tendenser som man brukar se vid vetenskapliga studier med många medverkande under lång tid.

– Resultaten stämmer relativt bra med vad forskningen visar, säger Ulf Risérus, docent.

Vegan och LCHF var svårare

Paren som fick äta vegankost och LCHF-kost var mest tveksamma till sina dieter efter fyra veckor. Dels tyckte de att det var krångligt med de nya kostreglerna, dels vantrivdes de med att vara tvungna att be om specialkost i alla sammanhang.

– Vi undvek ibland sociala tillställningar för att vi inte ville krångla, berättar Margareta Dahlstedt som levde med vegankost under en månad.

Men även paren som inte hade känt av någon förändring kunde konstatera att de förbättrat sin hälsa under experimentet.

Så vilken är då den bästa dieten?

– Den bästa dieten är den du klarar av att följa, säger Kerstin Brismar. Ät mindre kött, socker och mer fibrer och välj en diet som passar just dig.

Här hittar du Lisa Anderssons 5:2-recept!

Se hela programmet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.