Det svarta hålet som upptäcktes med hjälp av rymdteleskopet James Webb sträcker sig tillbaka till universums början, för mer än 13 miljarder år sedan.
Att ett så stort svart hål uppstod så tidigt korrelerar inte med nuvarande uppfattning om hur de skapas och växer, säger forskarna som gjorde upptäckten.
”Äter en hel sol vart femte år”
Astronomer har trott att supermassiva svarta hål som befinner sig inuti galaxer har växt till sin storlek under miljarder år. Det nyupptäckta hålets storlek tyder på att de kan bildas på andra sätt – genom att till exempel uppstå i en redan enorm form.
– Det här hålet äter motsvarande en hel sol var femte år. Vilket är mycket mer än vi trodde var genomförbart av svarta hål som det här, säger en av de inblandade i upptäckten, astrofysikern Roberto Maiolino från universitetet i Cambridge, till kanalen npr.
Lämnar spår efter sig
På tal om att äta materia; hålet är igång och slukar upp sin värdgalax GN-z11, något som avslöjar fenomenets existens. Svarta hål kan nämligen inte observeras direkt, utan härleds från spåret av förstörelse som de lämnar runt omkring sig, inklusive ett starkt sken.