Forskare har lyckats ta den första bilden på ett svart hål någonsin. Foto: Event Horizon Telescope Collaboration

Se världens första bild på ett svart hål

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen visade forskarna bakom Event Horizon-teleskopet upp sina ”banbrytande” resultat för första gången. På sex separata presskonferenser världen över visade man upp den första bilden någonsin på ett svart hål.

Att fotografera ett svart hål har länge ansetts vara i princip omöjligt, men nu har det alltså gjorts. Det man ser på bilden är det svarta hålets skugga, mot en ring av damm och gas. Det svarta hålet som fotograferats befinner sig i mitten av galaxen Messier 87 (M87).

– Det du ser här är resultatet av många, många människor som samarbetar. Du har sett många animationer, men denna är faktiskt verklig. Det du ser är en ring av eld. Massan är 6,5 miljarder gånger större än solens, säger Heino Falcke från Event Horizon Telescope på en presskonferens.

– Det känns som att titta på helvetets portar, vid slutet av tid och rum, tillägger han om bilden.

Stort genombrott

Heino Falcke är inte ensam om att hylla genombrottet. Hans kollega Luciano Rezzolla, professor i astrofysik vid Goethe-institutet, menar att det öppnar nya dörrar för forskningen.

– Vi har gjort matematik till ett objekt som vi kan observera. Det är ett fundamentalt första steg för alla vetenskapliga upptäckter, säger han.

Anton Zensus, radioastronom på Max Planck-institutet, instämmer.

– Jag tror att vi kommer att kunna bekräfta mycket vetenskap som vi redan känner till med dessa bilder. Men ännu viktigare är att jag tror att vi kommer att upptäcka nya oväntade saker, säger han.

Här är första bilden någonsin på ett svart hål. Foto: Event Horizon Telescope Collaboration

Väckte starka känslor

Flera av de forskare som närvarade när bilden visades för första gången var märkbart rörda.

– Det är en otrolig, nästan livsförändrande, upplevelse att se denna bild komma ut från våra vanliga datorskärmar, säger Monika Moscibrodzka, astrofysiker på Radboud-universitetet i Nederländerna.

– Jag tror att det kommer att finnas en tid före och en efter vi såg dessa bilder, säger Anton Zensus.

Stöttar Einstein

Under presskonferensen fick forskarna frågan om något av det de upptäckte gick emot Albert Einsteins relativitetsteori. Tvärtom så menar de att Event Horizons upptäckt stödjer teorin från 1915.

Även om Einstein själv var skeptisk till huruvida svarta hål existerade, så var det han som föreslog deras existens i relativitetsteorin.

Internationellt nätverk

Nätverket Event Horizon består av åtta radioteleskop över hela världen. Tillsammans bildar teleskopen ett gigantiskt teleskop. Nätverkets uppgift är att ta bilder av två supertunga svarta hål. Den första som nu visas är från galaxen M87, i stjärnbilden Jungfrun. Och den andra Sagittarius A som finns i mitten av Vintergatan.

– Att ta dessa bilder på ett svart hål motsvarar att försöka ta en bild från jorden av en golfboll på månen. En svart golfboll, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik på Uppsala universitet.

Här kan du se hela SVT Nyheters sändning från presskonferensen.

Missa inte Vetenskapens värld den 29 april där vi berättar den historien bakom hur denna bild kom till.

Fakta: Svarta hål

Ett svart hål är en himlakropp där gravitationen är så stark att inget – varken ljus, annan strålning eller materia – kan lämna den.

Svarta hål tros finnas i olika storlekar och formas när en massiv stjärna kollapsar i slutet av sin livstid. Bland annat finns det ett supertungt svart hål i mitten av vår galax, Vintergatan.

Messier 87 (M87) som bilden visar, ligger 55 miljoner ljusår från jorden och har en massa som är 6,5 miljarder gånger större än vår sols.

Svarta hål omges av en så kallad händelsehorisont, ett tänkt område runt himlakroppen som utgör gränsen för när ljus och materia inte längre kan undkomma dragningskraften.

Termen ”svart hål” myntades 1968 av den amerikanske fysikern John Wheeler.

Källa: Nationalencyklopedin med flera.

Källa: TT

Fakta: Event Horizon Telescope

I projektet Event Horizon Telescope har man kopplat samman åtta teleskop på olika platser i världen i ett nätverk. Teleskopen är belägna på svåråtkomliga platser på hög höjd, till exempel bergskedjan Sierra Nevada i Spanien, vulkaner på Hawaii och i Mexiko, bergen i Arizona, Atacamaöknen i Chile och på Antarktis. Fler än 200 forskare från Europa, Syd- och Nordamerika och Östasien deltar i detta stora internationella samarbete.

Källa: Europeiska kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.