SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt har sammanställt ljusglimtarna i coronamörkret. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Krönika: Ännu fler ljusglimtar i coronamörkret

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Våren 2020 liknar ingen annan. Men ljusglimtarna fortsätter att dyka upp, mitt i eländet. SVT:s vetenskapsreporter Therese Bergstedt har sammanställt den senaste positiva utvecklingen.

Therese Bergstedt

Vetenskapsreporter

Det är värt att påminna sig om att covid-19 för bara fyra månader sen var en helt okänd sjukdom för världen. Sedan de första fallen rapporterades vid årsskiftet har kunskapsinhämtningen gått rasande snabbt. Flera lovande vaccin mot sjukdomen har redan börjat testas på större grupper av människor, vilket är rekord.  I täten ligger två kinesiska bolag, varav ett stöttas av den kinesiska armén. Även en brittisk forskargrupp går snabbt framåt. Tidigare i vår fick sex makaker varsin dos av deras vaccin och utsattes sedan för stora mängder av coronaviruset, utan att bli sjuka. 

Än är det långt kvar innan vi vet om något av dessa vacciner kommer ge ett tillräckligt skydd mot covid-19 och inte orsakar allvarliga biverkningar, men så här snabbt har utvecklingen aldrig någonsin gått förut.

Lugnande besked från Sydkorea

Häromveckan kom oroande rapporter från Sydkorea, där hundratals personer som friskförklarats från covid-19 återigen testats positivt. Men enligt koreanska hälsomyndigheter som undersökt fallen beror detta inte på att personerna blivit sjuka igen utan på att testerna upptäckt rester av viruset i blodet. 

– Man kan ha rester av viruspartiklar kvar i luftvägar och slemhinnan under lång tid och det betyder inte att man har en aktiv eller ny infektion, säger Petter Brodin, som forskar om människans immunsystem vid Karolinska institutet. Enligt honom är det också troligt att den som haft covid-19 också har åtminstone viss immunitet mot sjukdomen.

– Att man skulle lyckas bota sig själv från viruset utan att utveckla immunitet vore väldigt konstigt. De flesta experter antar att man får ett visst skydd men hur långvarigt är osäkert i nuläget.

Viruset tycks inte bli farligare

SARS-CoV-2 verkar relativt stabilt, och förändras än så länge inte i någon oroande riktning, säger Piotr Kramarz, biträdande forskningschef på europeiska smittskyddsinstitutet ECDC. Enligt honom är det inte otroligt att viruset så småningom förändras till en mildare variant.

ECDC gör regelbundna bedömningar av smittspridningen i Europa. Deras senaste rapport har ett positivt budskap. I två tredjedelar av medlemsländerna sjunker antalet nya fall stadigt, och smittspridningen har minskat med 18 procent sedan 8 april, vilket anses ha varit peaken. Huruvida den utvecklingen håller i sig återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.