Arkeologibranschen är liten, tillsvidareanställningarna få. Därför är det svårt för kvinnor att påtala eller anmäla övergrepp och kränkningar. Omkring 390 kvinnliga arkeologer har undertecknat ett upprop. Foto: Erland Vinberg/TT

Arkeologer vittnar om sexuella kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu höjer 387 arkeologer rösten i ett upprop under parollen #utgrävningpågår. Branschen är liten, tillsvidareanställningarna få. Därför är det svårt för kvinnor att påtala eller anmäla övergrepp och kränkningar, förklarar arkeologerna.

– Det vanligaste är att de tafsar på oss vid middagar eller konferenser, men även ett konstant påpekande att vi inte har på den högre nivån att göra – vi får aldrig plats i det akademiska rummet, bara i det akademiska köket, säger uppropets initiativtagare, arkeolog Petra Aldén Rudd, till Dagens Nyheter.

”Under ytan inom arkeologin vilar inte bara rester från det avlägset förflutna, utan även en sexistisk struktur med rötter i arkeologins egen historia”, skriver arkeologerna i uppropet.

Foton på bakdelar

En kvinna vittnar om att hon otaliga gånger hört manliga kollegor kommentera kvinnliga kollegors kroppar och om hur foton tas på kvinnliga arkeologers urringningar eller blottade bakdelar när de jobbar.

En annan berättar om hur bemötandet inför en stundande disputation från en man i högt uppsatt ställning med stort inflytande ledde till att hon aldrig lade fram sin doktorsavhandling. Han sade att han hade en del invändningar efter att ha läst hennes manus och föreslog att hon skulle övernatta hos honom så att de kunde prata om saken.

”Jag insåg att om jag inte övernattade och låg med honom, kunde han mycket väl underkänna mig”, skriver kvinnan.

Fakta: Metoo

I början av oktober briserade Weinsteinskandalen i USA. Hashtaggen #metoo tar fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden ”me too”.

Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här.

I Sverige har metoo-rörelsen vuxit snabbt och kvinnor inom en rad branscher vittnar om övergrepp och trakasserier.

Några av de olika metoo-uppropen:

#tystnadtagning – skådespelare

#visjungerut – sångare

#medvilkenrätt – jurister

#närmusikentystnar – musikbranschen

#imaktenskorridorer– politiker

#teknisktfel – teknikbranchen

#larmetgår – räddningstjänsten

#deadline – journalister

#tystiklassen – elever från grundskolan till gymnasiet

#inteförhandlingsbart – fackförbunden

#timeout – idrottsvärlden

#tystdansa – dansare

#vikokarover – restaurangbranschen

#akademiuppropet – högskole- och universitetsvärlden

#vardeljus – Svenska kyrkan

#sistaspikenikistan – byggbranschen

#sistabriefen – pr-branschen

#utanskyddsnät – personer i drogberoende, kriminalitet och prostitution

#givaktochbitihop – Försvarsmakten

#utgrävningpågår – arkeologerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.