Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör klimatexperten om Arktis stora skifte, och vad forskarna kom fram till i sin studie. Foto: Wolfgang Runge

Klimatforskare: ”Plötsligt försvann nästan hälften av isen” i Arktis

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2005 och 2007 försvann plötsligt hälften av all havsis i Arktis under sommaren, visar en studie från en norsk forskargrupp.

– Det som hände var att det blev en väldigt kraftig avsmältning där mycket is försvann, säger Michael Tjernström, klimatforskare vid Stockholms universitet. 

Efter år 2007 kunde en grupp forskare vid polarinstitutet i Tromsö se ett skifte i isbildningen på Arktis. Man kunde se hur 52 procent av havsisen som var tjockare än fyra meter plötsligt försvunnit.

Den vinteris som bildades därefter, den så kallade förstaårsisen, var tunnare och hade svårt att klara sommarens varmare temperaturer. 

Klimatkrisen

Försenar isläggningen

Den samlade forskarvärlden är övertygad om att temperaturhöjningarna i Arktis är orsakade av klimatförändringarna. Höjda temperaturer ökar issmältningen under sommaren och minskar nybildningen av is under vintern.  

Sälar bygger bo på isen

Arktis hela näringskedja bygger på att det alltid finns is. Ett bortfall av havsisen får inte bara förödande konsekvenser för klimatsystemet utan även för djurlivet.  

– Det finns sälarter som lever hela sina liv på isen. De bygger bo och de föder ungar på isen. Om isen försvinner kommer de att utrotas, säger Michael Tjernström, klimatforskare vid Stockholms universitet.  

Hur mycket havsis som kommer att finnas kvar i polarbassängen i framtiden menar Michael Tjernström beror på hur vi kommer att ta hand om koldioxidutsläppen framöver.  

– Det som redan hänt eller det vi redan orsakat rår vi inte på. Men vi som mänsklighet håller i rodret för framtiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet