Artificiella glaciärer ger vatten till folket i Himalaya

Uppdaterad
Publicerad

I Ladakh i norra Indien är glaciärerna som förser folket med vatten hotade av global uppvärmning. Men Sonam Wangchuk har tagit fram en lösning som inte kräver någon elektricitet eller bränsle.

Sonam Wangchuk är en ingenjör från Ladakh som har utvecklat ett sätt att samla, frysa och bevara smältvatten från glaciärer till dess att de behövs. Genom att leda vatten ner för bergen i rör skapas ett tryck som sedan mynnar i stora torn, likt en oljeborr som ni ser i video ovan. Isen fryser och den konformade strukturen gör att isen får svårare att smälta. Allt sker utan någon form av elektronik eller bränsle.

— Genom att bygga dem nära floder ökar de mängden vatten som bönderna kan använda i lantbruket, säger Sonam Wangchuk.

Bönderna får då rätt mängd vatten när de behöver det som mest.

— Men vi har också byggt vid öknar och med dem har vi lyckats plantera runt 5000 träd på platser som aldrig haft träd, säger Sonam Wangchuk.

Glaciärer

Glaciärer är den primära vattenkällan för bönderna i Ladakh. När de smälter på vår och sommar rinner vattnet ner längs berget. Men på grund av global uppvärmning blir glaciärerna mindre, samtidigt som stora delar av isen smälter på vintern, när marken är för hård för att bruka. Vattnet kommer även ofta för snabbt, vilket gör att mycket vatten går till spillo.

Bygg din egen

Projektet har fått mycket uppmärksamhet internationellt och Sonam Wangchuk uppmanar människor världen över att bygga artificiella glaciärer.

— Man kan bygga dem antingen för att stötta klimatarbetet, för att visa solidaritet till folket i dessa regioner eller bara för skojs skull. Man kan bygga dem i sin trädgård, det är enkelt, berättar Sonam Wangchuk.

En osäker framtid

Hittills har runt 15 glaciärer byggts. Sonam Wangchuk arbetar för tillfället på att använda samma teknik för att dränera och spara vatten från farliga glaciala sjöar. Även dessa skapade på grund av global uppvärmning.

— Vi har tillfört väldigt lite till den globala uppvärmningen i Ladakh, men vi får ta den första stora smällen. Jag brukar säga att folk i storstaden behöver leva enkelt, så att vi i bergen helt enkelt kan leva.

Is-stupas

Prototypen byggdes 2015 och var 7 meter hög. Den varade till mitten av maj innan den var helt smält.

Upp emot 50 isstupas är planerade att byggas. Tillsammans kan de tillföra 4 miljoner kubikmetervatten, enligt Sonam Wangchuk. Ett forskningsprojekt på is-stupas pågår just nu i Schweiz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.