Barn har ett tidigare okänt sinne för antal. Foto: Johns Hopkins University

Barn fattar grejen med att räkna redan vid 14 månader

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar dröja till ungefär fyra års ålder innan barn förstår innebörden av räkneord som “två” eller “tre”. Men flera år tidigare än så kan de inse att räkneorden handlar om antal.

En grupp barn i åldrarna 14 till 18 månader fick se på när en forskare gömde dockor, nallar och andra leksaker i en låda. Ibland räknade forskaren leksakerna först, ibland inte. När sakerna blev räknade ville barnen ha ut allihop. Däremot nöjde de sig ofta med bara en sak om de var oräknade.

Räknandet sätter fokus på antal

Själva räknandet kan alltså få små barn att fokusera på antalet saker – trots att de ännu inte förstår vad räkneorden betyder. 

– De här resultaten var verkligen överraskande eftersom flera decennier av forskning har visat hur svårt det är för små barn att förstå innebörden av räkneord, säger Jinjing Wang, forskare vid Johns Hopkins University i USA. 

Resultaten är publicerade Developmental Science.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.