Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En kram från en förälder kan sänka bebisens puls.

Bebisar blir lugnare av kramar

Uppdaterad
Publicerad

Närhet är en nödvändig del för bebisars utveckling och stärker bandet till föräldern. En ny studie visar att bebisar reagerar annorlunda på olika typer av kramar och beroende på vem det är som kramar om dem .

I tider av social distansering är det fortfarande viktigt att visa närhet till varandra, inte minst till sina små barn. I en ny studie har man tittat närmare på vad som händer i kroppen hos bebisar när de blir omfamnade. Man vet att närhet är särskilt viktigt för bebisar i deras utveckling och för att stärka bandet till föräldern. Men man har inte gjort några tidigare mätningar på vad som händer i kroppen när man kramas.  

Pulsen sjönk

Forskare mätte pulsen på bebisar som blev kramade av en förälder och jämförde det med när de blev kramade av en kvinnlig främling. Det visade sig att bebisar så unga som fyra månader reagerade annorlunda beroende på om de blev omfamnade av en förälder eller en främling. När mamma eller pappa kramade eller höll om sin bebis så sjönk pulsen hos barnet. Den lugnande effekten var inte lika tydlig när barnet blev omfamnat av en främling. Att det skiljer sig mellan en förälder och en främling vid omkring 4 månaders ålder kan vara ett tidigt tecken på en naturlig utveckling som inträffar ungefär efter nio månader. Då är det vanligt att bebisar kan utveckla en rädsla för främlingar.  

Bebisar kan knyta an till andra vuxna 

Den kvinnliga främlingens kramar hade inte lika stor inverkan på barnet, men det innebär inte att barnet inte kan knyta an till personer som inte är deras biologiska föräldrar. 

—Man skulle se samma effekt om det var en far- eller morförälder eller en adoptivförälder. Så länge det är en vuxen som tar mycket hand om barnet och ofta är runt det ser jag ingen anledning till varför bebisen skulle reagera annorlunda, säger Christine Fawcett, forskare i utvecklingspsykologi.

Små bebisar föredrar mjuka kramar 

Studien visade även att vilken typ av kram som mest lugnade bebisarna varierade över åldrarna. Små bebisar blev lugnare av att bara bli hållna, medan äldre bebisar föredrog lite större kramar. Ibland rörde de äldre bebisarna lite mer på sig och ville inte alltid ligga stilla i famnen. 

—I takt med att bebisar växer så blir de mer och mer nyfikna på omvärlden och vill utforska den.  Ibland vill bebisen hellre krypa omkring på golvet och då kan du inte tvinga den till att kramas. Då skulle kramen varken vara bra eller särskilt lugnande. Därför är det viktigt att som förälder vara uppmärksam på vad barnet vill, säger Christine Fawcett.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer