Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur bibelförfalskningen avslöjades på grund av vanligt bordssalt. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Bordssalt avslöjade urgammal bibelskrift som förfalskning

Uppdaterad
Publicerad

Förfalskade fragment av de berömda Dödahavsrullarna har i många fall lurat museer, experter och samlare. En förfalskning avslöjades tack vare vanligt bordssalt, som skulle efterlikna det naturliga salt som finns på många av Dödahavsrullarna.

– Salterna ser väldigt olika ut i mikroskop. Fragmentet kan inte vara från antiken, för det fanns inget bordssalt då, säger religionsvetaren Kipp Davis i Vetenskapens värld.

Förfalskningar av gamla bibelskrifter är ett stort problem. För ett drygt år sedan fick bibelmuseet i Washington DC ta bort fem fragment från de omkring 2 000 år gamla Dödahavsrullarna efter att de avslöjats vara oäkta.  

Det är inte alltid lätt att avgöra ifall en urgammal bibelskrift är autentisk. Förfalskarna kan utan större problem köpa antika pergament utan skrift på nätet och skriva på dem.

– De klarar kol-14-dateringar. Därför trodde ingen att de var förfalskade, säger religionsvetaren Lawrence Schiffman i Vetenskapens värld.

Fel sorts salt

Ibland avslöjas förfalskningar på ovanliga sätt. Som när religionsvetaren Kipp Davis hittade bordssalt på ett fragment som skulle vara del av Dödahavsrullarna. Det användes för att efterlikna det salt som finns naturligt på många av skrifterna som förvarats vid Döda havet.

Det var ett påstått fragment från en dödahavsrulle som hade tagit sig via omvägar till Norge som avslöjades för saltfusket.

– I hög förstoring såg vi att bläcket hade strukits på ovanpå några av saltkornen. Bläck ovanpå saltkornen på ett fragment tyder på att det blev till efter att bordssalt började användas, säger Kipp Davis.

Museum tvingades stänga delar av utställning

Upptäckterna från forskare har bland annat gjort att ett museum i Washington tvingades att dra tillbaka delar av en utställning, då de ”gamla” bibeldokumenten visade sig vara nyproducerade förfalskningar.

Se mer om Dödahavsrullarna i Vetenskapens värld. Programmet sänds på SVT2 måndag den 20 januari klockan 20:00 och finns att se på SVT Play.

Dödahavsrullarna är flera religiösa texter som hittats i Qumran vid Döda havet.

Texterna är skrivna på hebreiska under århundradena omkring Kristi födelse. År 1947 hittade en herdepojke några textrullar som låg i krukor i en grotta, senare har fler texter hittats i området. 

Bland Dödahavsrullarna finns handskrivna texter från Bibeln. Där finns också regler, böner och andra texter för dem som bodde i Qumran. 

Källa: Nationalencyklopedin  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer