Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yihai Caos forskarlag undersökte vad som händer när cancersjuka möss utsätts för kyla, och upptäckte då att brunt fett verkar stoppa cancertumörer från att växa. Foto: SVT

Ny studie: Kyla kan hjälpa mot cancertillväxt – brunt fett ligger bakom

Uppdaterad
Publicerad

Forskare kan ha hittat en ny allierad i kampen mot cancer. Ny forskning visar att det så kallade bruna fettet i människokroppen verkar kunna hindra cancertumörer från att växa.

Människokroppen har två olika sorters fettvävnad – vit och brun. Den vita är den som är förknippad med övervikt. Den bruna däremot är som ett slags organ som normalt sett är avstängt, men som aktiveras av kyla, och som då har en imponerande förmåga att förbränna socker för att hålla oss varma. 

Ny forskning från Karolinska institutet tyder på att den bruna fettvävens enorma aptit på socker verkar kunna snuva cancertumörer på den näring de behöver för att växa.

Kyla ger mystiskt skydd

Bakom studien, som publicerats i den ansedda tidsskriften Nature, står KI-professorn Yihai Cao och hans forskarlag. De har undersökt vad som händer när cancersjuka möss utsätts för kyla under en längre tid. Det visar sig att deras tumörer då växer mycket långsammare. Den här effekten syns bara hos möss som har en fungerande brun fettväv.

Men forskarna är inte helt säkra på hur det bruna fettet motverkar cancer.

– Vi har ännu inte riktigt förstått mekanismen bakom det här, säger Yihai Cao. Det verkar i alla fall inte behövas så mycket kyla för att aktivera det bruna fettet.

– Nej, det gör det inte. Vissa forskare har visat att om man lägger fötterna i kallt vatten i 15-30 minuter varje dag, så kan det räcka för att aktivera det bruna fettet, säger Yihai Cao.

”Väldigt spännande”

Karin Lindkvist är cancerforskare vid Lunds universitet och har själv inte varit involverad i studien.  

– Det är en väldigt spännande studie. Man har inte tidigare studerat särskilt mycket hur brun fettvävnad hjälper till att behandla tumörer, säger hon.

Forskarna har även sett lovande resultat i en pilotstudie med en mänsklig cancerpatient, men här har man bara börjat.

– En enda patient är så klart för lite. Det behöver göras större studier för att kunna bekräfta att det här verkligen är något som kan komma att fungera i framtiden, säger Karin Lindkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.