Att prata bebisspråk ger små barn större vokabulär. Foto: Institute for Learning and Brain Science

Därför lär forskare föräldrar prata bebisspråk

Uppdaterad
Publicerad

Bebisar som får höra bebisspråk utvecklar ett större ordförråd och har lättare att lära sig förstå och prata. I en ny studie fick föräldrar öva på hur de bäst pratar med sina bebisar. Spela videon för att se hur det gick till.

Föräldrar som pratar bebisspråk med sina små barn skapar förutsättningar för dem att klara sig bättre i skolan. Den tidiga språkförmågan har en stor betydelse för hur språket blir senare. 

Tränade föräldrarna

Amerikanska forskare ville ta reda på om det gick att förbättra barnens språkutveckling genom att träna föräldrar i att prata bebisspråk. De placerade inspelningsutrustning i insydda fickor på barnens kläder.

Sedan hade de återträffar med föräldrarna och gav dem återkoppling på när och hur de pratade på rätt sätt med barnen. Barnen till de föräldrar som fick den här feedbacken fick ett större ordförråd än de andra barnen i studien. Det gällde oavsett föräldrarnas utbildningsnivå eller ekonomi.

Studien är publicerad i PNAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.