Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Angel röker på minst en gång i veckan – här skannar forskaren hans hjärna. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Därför fungerar cannabis annorlunda på unga

Publicerad

Under tonåren är nivåerna av det ämne som tar upp cannabis i kroppen som högst. Tonåringen Angel har rökt på minst en gång i veckan under ett år och medverkar i ett forskningsprojekt som undersöker hur hans hjärna har påverkats:
– Du får aldrig se hur substanserna du tar påverkar hjärnan, säger han.

I tonåren växer hjärnan snabbt, den utvecklas och blir mer effektiv. Det endocannabinoida systemet är det som tar upp cannabis i kroppen, och det systemet förändras under vår livstid. Under tonåren är vår naturliga nivå av endocannabinoider som högst. Det är också i den åldern många provar cannabis för första gången. 

Har skannat över tusen hjärnor

Den amerikanska docenten Joanna Jacobus har tagit bilder av över 1000 tonåringars hjärnor för att ta reda på vilka skillnader det är mellan de tonåringar som röker cannabis och de som inte gör det. Genom att använda sig av magnetkamera och kognitiva tester har hon studerat strukturer hos unga vuxna i hjärnan. 

Studien visar att tonåringar som använder cannabis regelbundet har tjockare hjärnbark, vilket tyder på att utvecklingen av nervernas synapser har rubbats. Hjärnbarken hänger ihop med de kognitiva förmågorna som minne och inlärning.

Annan forskning visar att tonåriga cannabisbrukare också har svårare att lösa inlärnings- och minnesuppgifter. Om man slutar röka cannabis en tid så kan dock den kognitiva förmågan återhämta sig. 

Se hela Vetenskapens värld om cannabis på SVT Play, eller på måndag den 10/1 klockan 20:00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer