Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan så kallade ätfönster hjälpa dig att bli äldre. Foto: Vetenskapens värld/Storyblocks/SVT

Därför kan periodisk fasta sakta ned åldrandet

Uppdaterad
Publicerad

Forskning inom flera fält försöker hitta ultramoderna metoder som ska hålla oss unga. Men alla åldersforskare intervjuade i Vetenskapens värld har en mer primitiv metod gemensamt: de fastar.  
– Det är svårt att konkurrera med det, säger Valter Longo, som i flera studier visat fastandets regenerativa verkan.

När den italienske åldersforskaren Valter Longo la fram sin hypotes om att kaloribegränsning kunde förlänga livet var det få som trodde på det. Men efter 15 år av studier, bland annat av italienska hundraåringar, har det visat sig vara sant.  

Kosthållning är ett effektivt sätt att aktivera gener som förlänger livet, och störst effekt verkar uppnås med periodisk fasta.  

– Vi ser tydligt i våra labbstudier att organ och celler krymper och sedan återuppbyggs. Kroppen slår på stamcellerna och börjar återuppbyggas, säger Valter Longo.  

I en klinisk studie fick deltagarna fasta under fem dagar i tre omgångar, och äta en kost med lågt intag av socker och protein. Forskarna såg en minskning med 2,5 år i genomsnitt av deltagarnas biologiska ålder.

Hör mer om studien i klippet ovan, och se hela Vetenskapens värld: Stoppa åldrandet på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.