Foto: Jack Mikrut/ Torbjörn Johansson

Därför svimmar stjärngossen

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. Dagens kunskapskaramell: därför svimmar lucians följe.

Ett tjugotal 12-åringar trängs i en proppfull aula med föräldrar och kanske småsyskon. Det är varmt, svettigt och lite nervöst i luciatåget och plötsligt börjar stjärngossen att svaja till och se en aning blek ut. Stjärngossen får sätta sig på en stol för att inte falla handlöst ner i golvet. Efter en 20 minuters framträdande har ytterligare två tärnor svimmat och får tas om hand om sina föräldrar. En kanske inte allt för ovanlig scen under luciaframträdanden.

En vanlig förmaning för att undvika att svimma brukar vara att man inte ska hålla ljuset för nära ansiktet. Men att ljuset förbrukar syret vilket leder till att man svimmar är en myt.

 – Det som egentligen händer är att blodtrycket och pulsen sjunker, säger Lisa Forsberg, barnläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Det är alltså inte ljuset utan kroppens autonoma nervsystem som är boven i dramat. Tillståndet kan även förvärras om det är varmt eller man står upp länge.

– Extremt förenklat skulle man kunna säga att autonoma nervsystemet är en gas och en broms för flera funktioner samtidigt. Om man till exempel blir rädd, plötsligt reser sig upp eller står upp väldigt länge, som vid ett luciatåg, då kan bromsen ta över och gasen hänger inte med, säger Lisa Forsberg.

Ett tips till de som svimmar ofta är att lägga benen i kors.

 – Ett bra tips är att korsa benen och pressar dem mot varandra samtidigt som man spänner rumpan och bukmuskulaturen, helst under 30 sekunder. Det funkar, säger Lisa Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet