Foto: Jack Mikrut/ Torbjörn Johansson

Därför svimmar stjärngossen

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. Dagens kunskapskaramell: därför svimmar lucians följe.

Ett tjugotal 12-åringar trängs i en proppfull aula med föräldraroch kanske småsyskon. Det är varmt, svettigt och lite nervöst iluciatåget och plötsligt börjar stjärngossen att svaja till och seen aning blek ut. Stjärngossen får sätta sig på en stol för attinte falla handlöst ner i golvet. Efter en 20 minuters framträdandehar ytterligare två tärnor svimmat och får tas om hand om sinaföräldrar. En kanske inte allt för ovanlig scen under luciaframträdanden.

En vanlig förmaning för att undvika att svimma brukar vara att man inte ska hållaljuset för nära ansiktet. Men att ljuset förbrukar syret vilket leder till att man svimmar är en myt.

Vetenskapens Jul

 – Det somegentligen händer är att blodtrycket och pulsen sjunker, säger LisaForsberg, barnläkare på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Det är alltsåinte ljuset utan kroppens autonoma nervsystem som är boven idramat. Tillståndet kan även förvärras om det är varmt eller manstår upp länge.

– Extremt förenklat skulle man kunna säga attautonoma nervsystemet är en gas och en broms för flera funktionersamtidigt. Om man till exempel blir rädd, plötsligt reser sig uppeller står upp väldigt länge, som vid ett luciatåg, då kan bromsenta över och gasen hänger inte med, säger Lisa Forsberg.

Ett tipstill de som svimmar ofta är att lägga benen i kors.

 – Ett bra tipsär att korsa benen och pressar dem mot varandra samtidigt som manspänner rumpan och bukmuskulaturen, helst under 30 sekunder. Detfunkar, säger Lisa Forsberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet