Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se hur många sådana här Tyrannosaurus rex som har vandrat på jorden. Foto: SVT

Så räknar man ut hur många T-rex som har levt på jorden

Uppdaterad
Publicerad

Tyrannosaurus rex är en av de mest kända dinosaurierna av alla. Hela arten dog ut när jorden träffades av en meteorit för 66 miljoner år sedan. Nu har forskare räknat ut hur många T-rex som sammanlagt har existerat.

– När jag håller ett fossil från en Tyrannosaurus rex i min hand kan jag inte låta bli att fråga mig hur osannolikt det egentligen är att vi hittade fossilen. Är det en på tusen, en på miljonen eller en på miljarden? Sen insåg jag att vi kanske faktiskt kan räkna ut hur många Tyrannosaurus rex som någonsin har funnits, säger Charles Marshall som är paleontolog vid Berkeley university i Kalifornien till Science.

Svaret han kom fram till var att för varje fossil av T-rex han hittar finns 80 miljoner fler fossil och beräkningen är publicerad i Science.

Uträkningen kastar nytt ljus över hur svårt det är även för stora arter att fossiliseras. Det krävs att kroppen begravs snabbt nog och i rätt kemiska miljö för att den ska bli till fossil.    

Samband mellan täthet och vikt

För att räkna ut hur många Tyrannosaurus rex som levt på jorden använde sig Charles Marshall av en metod man i dag använder på levande djur för att räkna ut i hur stora grupper de lever i.  Det finns nämligen ett starkt samband mellan hur många individer som finns per kvadratkilometer och hur stora djuren är.

– På en och samma yta finns det få stora djur som elefanter och giraffer, många mellanstora antiloper och extremt många små möss, säger Charles Marshall.

Han gjorde en bedömning av hur mycket en fullvuxen T-rex vägde för att få fram djurets populationsdensitet – alltså hur tätt de levde. Och eftersom man bara har hittat fossil av T-rex i Kanada och i västra USA kunde han räkna ut hur många T-rex som borde ha funnits på den ytan under en och samma tid. Resultatet blev att 20 000 T-rex borde ha levt samtidigt.

– Det här är en matematisk övning på ett sätt. Men det finns också en seriös tanke bakom. Man visar att felmarginalerna inte är större för den här utdöda arten än vad de är när man räknar på nu levande arter, säger Lars Werdelin, professor och paleontolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Se hela Vetenskapens värld – T-rex okända sidor den 10 maj klockan 20:00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet och se hur många människor som någonsin har levt på jorden. Sedan videon gjordes 2013 har ytterligare en miljard människor fötts. Foto: SVT

Tyrannosaurs rex levde för 68-66 miljoner år sedan i nuvarande västra USA och Kanada. Den kunde bli 12 meter lång, 5 meter hög och vägde 7 ton.

Tänderna kunde bli upp till 18 cm långa, den hade kraftig kropp, mycket kraftiga bakben och stor svans. Frambenen var dock små och den hade bara två fingrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer