• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Datorspelet som känns i munnen

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har uppfunnit ett VR-headset som skickar ultraljudpuffar mot läpparna. Det ger känselupplevelser i ett datorspel som att man dricker eller en spindel kryper i ansiktet.

Dagens viritualrealityspel där tredimensionell video och stereoljud följer huvudets rörelser placerar spelarna mitt i spelvärlden. Men känselsinnet saknas nästan helt i VR. Ännu finns bara handkontroller som vibrerar.

Ultraljudsvågor riktas mot läpparna

Forskarna på Carnegie Mellon universitetets robotlabb ville hitta sätt att öka verklighetskänslan i VR. Näst efter fingertopparna har läpparna mest känselnerver på kroppen så de inriktade sig på dem.

Läpparna kan känna de lätta beröringarna som skapas av 64 ultraljudsgivare monterade framför munnen på VR-headsetet. Ultraljudsvågorna liknar ljudvågor fast med högre frekvenser, men under gränsvärden som anses innebära någon risk.

Känns som att du dricker kaffe

Andra forskare har prövat att ge känselupplevelser i VR med robotarmar som berör läpparna, men den tekniken är dyr och komplicerad. Ett alternativ till ultraljudstekniken vore att blåsa mot läpparna med små fläktar eller tryckluft, enligt robotikforskaren Vivian Shen.

Forskarna har bland annat gjort ett skräckspel. I videon ser du hur Vivian Shen reagerar på spindelväv och exploderande monster när munnens känselnerver stimuleras.

Känn fartvinden

– Vi kan inte göra några stora känselsensationer som en kyss eller en käftsmäll med vårt system, berättar Vivian Shen.

Än så länge är sinnesintrycken mot munnen millimetersmå och riktade med den nya ultraljudstekniken, men känslan av fartvind, regndroppar eller tandborstning går bra att simulera visar studien.

Inga datorspelsföretag eller VR-headsettillverkare har hört av sig hittills till forskarna, men Vivian Shen tror att VR-headset som ger känselförnimmelser i ansiktet finns i butikerna inom fem-tio år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.