För David har boxningen gjort stor skillnad: ”Jag har halverat min medicinering sedan jag började”. Foto: SVT

David slåss för sin överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

För tio år sedan förändrades David Löhrs liv drastiskt. Han diagnostiserades med Parkinsons sjukdom. Äktenskapet gick i kras och och han förlorade jobbet. Nu boxas han för att knocka sjukdomen.

När vi träffar honom lackar svetten och boxhandskarna sitter fastsurrade på nävarna. Han har kör den amerikanska träningsformen Rock Steady Boxing som nu kommit till Sverige.

Det handlar om proffsboxningsövningar som är anpassade för Parkinsonsjuka.

Tempot är högt och intensivt. Så pass krävande att vem som helst skulle ha svårt att hänga med. Slag mot huvud och kropp är dock totalförbjudna.

– Jag har halverat min medicinering sedan jag började för två år sedan, säger Löhr andfått.

Vågar inte sluta träna

David Löhr säger att han jobbar halvtid tack vare boxningen. Han drar iväg till träningslokalen sju dagar i veckan oavsett om det är jul, midsommar eller nyårsafton. Han är väl medveten om hur hans sjukdom skulle kunna begränsa honom.

Men han är fast besluten. Han ska inte knäckas – utan ta fajten mot Parkinson.

– Lägger jag av vet jag vad som händer, säger en stridlysten Löhr och tillägger:

– Jag vågar helt enkelt inte låta bli att träna.

LÄS: Forskning visar: Sport bra för Parkinsonsjuka

Fakta om Parkinsons sjukdom

  • Omkring 18.000 personer i Sverige har Parkinsons sjukdom. Den typiska åldern då sjukdomen uppträder är 65 år. Något fler män drabbas.
  • Parkinsons sjukdom förstör nervceller som tillverkar dopamin, en signalsubstans som skickar signaler mellan hjärncellerna.
  • Detta leder till att hjärnan får svårare att styra kroppens rörelser.
  • Parkinson kännetecknas bland annat av minskad rörlighet, muskelstelhet, skakningar och balanssvårigheter, men det finns även ett stort antal andra icke-motoriska symtom.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.