Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren berätta om studien som avslöjar hur män och kvinnor beter sig mot varandra på datingappar. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Dejtingappar: Män tar initiativet, kvinnor straffas

Uppdaterad
Publicerad

Att dejta på nätet har inte förändrat de traditionella könsrollerna. Tvärtom. Forskning visar att det fortfarande nästan alltid är männen som tar initiativet på dejtingapparna.

Och minst jämställt är det bland yngre dejtare.

Spåren som dejtare lämnar efter sig i den digitala världen har gett forskare möjlighet att granska hur vi beter oss när vi söker och finner kärlek. Fysikern och sociologen Taha Yasseri vid Dublins universitet har sammanställt data från miljontals nätdejtare. Han ser tydliga mönster bland män som dejtar kvinnor och kvinnor som dejtar män.

– Vi tror att vi går mot ett mer jämställt samhälle, men det märks inte i vårt sätt att söka nya relationer, säger han.

Kvinnor straffas med tystnad

Taha Yasseris studier har visat att det är männen som förväntas vara drivande när de matchar med kvinnor. När en kvinna och en man har matchat på en dejtingapp, alltså visat att de gillar varandra, är det till 80 procent männen som tar initiativet och skriver först.

– Det som förvånade mig allra mest är att ojämställdheten har ökat på dejtingapparna de senaste åren. Kvinnor som går mot normen och inleder en konversation blir bestraffade, säger Taha Yasseri.

När en kvinna och en man har matchat på en dejtingapp, är det till 80 procent männen som tar initiativet och skriver först. Foto: Alf Jonsson/SVT

Äldre kvinnor och unga män har svårast på nätet

Kvinnorna möts oftare av tystnad än män som tar kontakt och skriver först, visar en annan studie. Allra minst jämställda är de yngre dejtarna.

Kvinnor i mer mogen ålder samt unga män är de två grupper som har svårast att lyckas med nätdejting. Forskningen visar att unga kvinnor söker sig till lite äldre män. Äldre kvinnor har svårt att få många träffar eftersom männen i deras ålder i regel försöker hitta yngre kvinnor.

”Får inte alltid svar”

Therese Bäckström, 43, har dejtat i några år och har erfarit hur svårt det kan vara.

– Jag skriver alltid när jag matchat med någon på en dejtingapp. Jag väntar inte på att mannen ska ta initiativet. Men det är långt ifrån alltid som jag får svar.

Se “Nätdejtingboomen” på SVT Play , eller  i Vetenskapens Värld på Måndag 6 mars, 20.00 i SVT2. Det är ett program om forskning kring nätdejtingens effekter på oss och på våra relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.