Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nätdejtaren Ulla drömmer om att träffa den stora kärleken: ”Det underbaraste som finns är att vara förälskad”. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Ulla, 83, nätdejtar: ”Drömmer om den stora kärleken”

Uppdaterad
Publicerad

– Tänk att få uppleva känslan när en man lägger armen om en och det pirrar i hela kroppen. Det hoppas jag få uppleva igen.

Det säger Ulla Axelsson, 83. Hon är en i den växande skaran av äldre som söker kärleken på dejtingsajter.

Att nätdejta är det vanligaste sättet att bilda nya relationer på i dag. Nu börjar även allt fler äldre hitta till dejtingsidorna, berättar Lotta Löfgren, professor i sexologi vid Malmö universitet.

– Just för äldre kan nätdejting bli oerhört viktig. Man har ofta svårare att ta sig ut och den sociala kretsen är mindre. Även om nätdejtingen inte leder till en relation kan den skapa nya kontakter och ge bekräftelse, säger hon.

Äldre kvinnor söker snälla män

Men det finns problem med nätdejtingen också, inte minst för äldre kvinnor som dejtar män.

– De gamla könsrollerna är starka och lever kvar i dejtingvärlden. Män söker generellt yngre, fysiskt attraktiva kvinnor, säger professor Lotta Löfgren och fortsätter:

– Mogna kvinnor söker däremot trygga och snälla män. Det kan vara svårt att hitta en bra partner att matcha med.

”Roligt att dejta”

Ulla Axelsson, 83, söker fortfarande sin drömprins. Under tiden njuter hon av komplimanger av män hon chattar med och  hon har inte gett upp hoppet.

– Det är ju roligt att dejta, säger hon.

Nätdejtingboomen  är ett program av Vetenskapens värld och läggs upp på SVT Play  söndag den 5 mars .Se vad forskningen säger om hur nätdejtingen påverkar oss och våra relationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.