Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad schimpanserna i Furuvik har lärt oss Foto: SVT, Furuviksparken

Tre unika förmågor vi trodde bara människor hade

Uppdaterad
Publicerad

Santino är en av schimpanslegenderna som sköts ihjäl förra veckan på Furuviks djurpark. Han ingick i flera forskningsprogram som har lärt oss att schimpanser behärskar flera förmågor som vi förut trodde var unikt mänskliga.

– Jag är väldigt ledsen över vad som hände på zooet, inte minst för att Santino dödades fastän han var gammal och knappast farlig, säger den världsberömde primatologen Frans de Waal vid Emory University i Atlanta till SVT.

Santino visade oss att schimpanser har förmågor som vi förut bara trodde att människor hade. Ett beteende som fascinerade forskarna var att han samlade och gömde stenar inför det att parken öppnade. Stenarna skulle han sedan kasta mot besökare. Personalen har tömt hundratals stengömmor genom åren.

– Upptäckten är anmärkningsvärd för Santino planerade spontant för framtiden. Eftersom han agerade självmant var resultatet mer övertygande än något experiment, säger primatologen och professorn Frans de Waal.

Se de tre största upptäckterna tack vare schimpanserna i Furuvik i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.