Hör vilka regler som gällde på Jesu tid – som förbud att somna vid möten och skratta enfaldigt. Foto: SVT/Vetenskapens värld, Johan Wingborg/Göteborgs universitet

Dödahavsrullarna: skrift förbjöd enfaldigt och högljutt skratt

Publicerad

En av Dödahavsrullarnas skrifter är Gemenskapsregeln. Där listas regler som dåtidens troende skulle leva efter och även lämpliga straff för överträdelser. Det var inte tillåtet att tala bryskt, ljuga eller hämnas – allt för att inte den “sociala harmonin” skulle rubbas.

– Det var även förbud att somna vid möten eller skratta enfaldigt och högljutt, säger Kamilla Skarström Hinojosa, religionsvetare och expert på Dödahavsrullarna.

Se mer om Dödahavsrullarna i Vetenskapens värld. Programmet sänds på SVT2 måndag den 20 januari klockan 20:00 och finns att se på SVT Play.

Fakta: Dödahavsrullarna

Dödahavsrullarna är flera religiösa texter som hittats i Qumran vid Döda havet.

Texterna är skrivna på hebreiska under århundradena omkring Kristi födelse. År 1947 hittade en herdepojke några textrullar som låg i krukor i en grotta, senare har fler texter hittats i området. 

Bland Dödahavsrullarna finns handskrivna texter från Bibeln. Där finns också regler, böner och andra texter för dem som bodde i Qumran. 

Källa: Nationalencyklopedin  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.