Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att höra Alexander Weiss, doktor i psykologi, om personlighetsforskning hos schimpanser. Foto: TT Bild

Forskning om personlighet: Dominanta schimpanshanar får fler ungar

Uppdaterad
Publicerad

Att vara dominant, oförutsägbar och lite av en mobbare har visat sig vara ett framgångsrecept hos schimpanshanar. Nu visar forskning att schimpanser med vissa speciella personlighetsdrag får fler ungar.

– Man kan tänka på de här schimpanserna som mobbande, självständiga och lite oförutsägbara, säger Alexander Weiss, doktor i psykologi vid Edinburgh University och medförfattare till en ny studie om schimpansers personlighet.

37 år av observationer

I Gombe nationalpark i Tanzania har fältforskare länge observerat schimpanser i det vilda. Efter att ha analyserat 37 år av data har Alexander Weiss och hans kollegor undersökt förhållandet mellan schimpanshanarnas personlighetsdrag, rang och reproduktiva förmåga.

Studien visade att schimpanserna med mer dominanta och oaktsamma personlighetsdrag fick fler ungar än deras lugnare och skötsammare kompisar. Dessutom kunde forskarna se att de dominanta schimpanserna nådde högre rang inom flocken.

Forskarna har undersökt förhållandet mellan schimpanshanarnas personlighetsdrag, rang och reproduktiva förmåga Foto: TT Bild

För att undersöka sambandet mellan personlighetsdrag och rang ville forskarna inte bara få reda på hur en schimpans beter sig i en grupp, utan även hur schimpanser förhåller sig till varandra. Därför studerade forskarna så kallade pant-grunts, som är ett läte som schimpansen gör till en annan schimpans när den visar sin underlägsenhet.

”You’re the boss”

– När två schimpanshanar möts så kommer en av dom att ge ifrån sig ett pant-grunt som betyder typ ”Hey you’re the boss”.

De dominanta schimpanserna i Gombe nationalpark tycks dessutom behålla fördelarna av sin kanske lite störiga personlighet genom hela livet. De behåller sin höga rank och fortsätter att få många ungar också när de blir gamla.

 – Om du besöker ett zoo, tänk då på att djurens personligheter förmodligen skiljer sig lika mycket åt som din personlighet skiljer sig från de andra personernas på zoot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.