Driver julmusiken dig till vansinne?

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. Dagens kunskapskaramell: hörlurar som gör att du slipper julmusik.

Hör du till dem som myser till tonerna av ännu en jullåt eller tycker du att det är plågsamt och helst skulle vilja göra din julshopping i hörselkåpor för att slippa oljudet som pumpas ut från butikers högtalare varje år?

Idag finns det hörlurar som delvis kan stänga ute störande ljud som till exempel bakgrundsljud på en långdistansflygning. Hörlurarna har inbyggda ljudprocessorer som analyserar och identifierar de inkommande ljudvågorna. Genom att skapa en omvänd ljudvåg kan man sedan släcka ut det specifika ljudet. Att konstruera samma typ av hörlurar men för jullåtar låter kanske som något taget ur en film, men så är inte fallet.

Vetenskapens Jul

 – Bara man har tillgång till musiksignalen så skulle man i princip kunna göra det. Då kan man lägga in just det signalen i hörlurarna så att den släcks ut, det menar Mats Åbom som är professor i teknisk akustik på KTH.

Det finns heller ingen risk att samtalsljud släcks ut. Ljudvågorna från musiken är nämligen skilda från den ljudsignal som kommer från vanlig samtalston. Kanske skulle hörlurarna vara av extra intresse för butikspersonal som arbetar de dagar innan jul och som inte uppskattar när ”All I want for Christmas” för 15:e gången spelas inne i butiken. Så vem vet, kanske kommer hörlurarna att dyka upp i butikerna snart, kanske under nästa julhandel?  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet