Dvärgplaneten Makemake har all anledning att känna sig ensam därute, bortanför Pluto. Den har nämligen varken atmosfär eller måne. Foto: ESO/L. Calçada/Nick Risinger

Dvärgplanet i solsystemet blottar sig

Uppdaterad
Publicerad

I ljuset av en avlägsen stjärna kan forskare för första gången se detaljer från dvärgplaneten Makemake, Plutos kusin.

Lite synd är det allt om Pluto. Först fick den vara en planet, men sen inte längre. Anledningen var att man hade funnit andra ”dvärgplaneter” i samma storlek som Pluto längre ut i solsystemet, och det är en av dessa som forskare nu för första gången har fått chansen att undersöka närmare.

Dvärgplaneten, med det lite lustiga namnet Makemake, stod nämligen alldeles nyligen i en perfekt position för att bli studerad från jorden. Det var när den (sett från jorden) passerade precis i vägen för en avlägsen stjärna som Makemake avslöjade några av sina hemligheter.

Saknar både atmosfär och måne

Det visade sig bland annat att Makemake saknar atmosfär. Det kunde forskarna se eftersom stjärnans ljus försvann bakom dvärgplaneten på ett väldigt abrupt sätt. Om den hade haft en atmosfär hade stjärnljuset försvunnit mer gradvis, menar forskarna.

Dessutom hittades inga månar runt dvärgplaneten, som upptäcktes 2005.

Så lite anledning har nog ändå Pluto att sträcka på ryggen, för hittills är det den enda dvärgplanet som man har hittat i vårt solsystem som har både månar och atmosfär.

Observationerna av Makemake gjordes av spanska forskare som tog hjälp av teleskop högt uppe i bergen i Chile för att spana ut till kanten av solsystemet. Studien publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Dvärgplaneter

Fyra himlakroppar som kallas för dvärgplaneter har hittats längst ut i vårt solsystem: Pluto, Makemake, Eris och Haumea.

Men forskarna har också hittat flera mindre himlakroppar och tror att dessa och dvärgplaneterna är en del av ett stort bälte på flera hundra himlakroppar som kretsar runt solen.

Den stora asteroiden Ceres som ligger i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter klassificeras ibland också som en dvärgplanet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.