Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: TT

Politiker kräver blixtsnabb lagändring efter nej till naloxon

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelsverket säger nej till nässprayen naloxon som kan rädda människor som tagit en överdos. Nu måste folkhälsominister Gabriel Wikström (S) ändra lagen, säger flera politiker.

– Det handlar om att rädda människoliv, säger läkaren och vice ordföranden i Centerpartiet Anders W Jonsson.

Nässprayen naloxon häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider, som fentanyl och smärtstillande morfinliknande läkemedel – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige.

Naloxon

I Sverige finns medicinen i dag bara hos ambulanspersonal och i akutsjukvården – och i veckan avslog Läkemedelsverket ansökningar från Stockholm och Skåne som vill skriva ut nässprayen i beroendevården.

Enligt Läkemedelsverket måste lagen ändras för att man ska kunna godkänna läkemedlet.

Finns majoritet i riksdagen

– Om det är lagen det är fel på så är det väldigt enkelt att blixtsnabbt ändra den. Varje vecka dör människor samtidigt som det finns en behandling som skulle kunna rädda liv, säger Anders W Jonsson.

Även Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, vill se en snabb lagändring.

– Folkhälsominister Gabriel Wikström borde ha varit proaktiv och kallat till sig Läkemedelsverket och sett till att man tillsammans kunnat hitta ett lagförslag för att lösa detta.

Enligt flera personer som SVT Nyheter talat med råder det enighet i riksdagens socialutskottet i naloxon-frågan. Ett lagförslag skulle alltså kunna röstas igenom med bred majoritet.

Ministern vill inte svara

Folkhälsominister Gabriel Wikström vill inte ställa upp på en intervju för att svara på frågor om hur han tänker gå vidare i frågan efter Läkemedelsverkets avslag.  

I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter svarar dock ministern:

”Såväl Socialdepartementet som Socialstyrelsen arbetar nu med att se över hur vi kommer åt narkotikadödligheten. Vi följer de processer som rör frågan hos läkemedelsverket som en del i arbetet. Exakt när eller hur vi går vidare måste regeringen återkomma med under våren.”

”Fördröjer livräddande insatser”

Socialstyrelsen tar just nu fram en nationell åtgärdsplan för att motverka den narkotikarelaterad dödlighet, som är rekordhög.

Varje år dör cirka 800 människor och 70 procent av de som dör har någon typ av opioid i kroppen och skulle teoretiskt sett kunna räddas om någon i närheten haft tillgång till naloxon.

Socialstyrelsens åtgärdsplan ska presenteras senast i slutet av april och flera personer med insyn i frågan säger att folkhälsoministern inte kommer att agera innan Socialstyrelsens utredning är klar.

Kritiker menar dock att facit till viss del redan finns och att ännu en utredning fördröjer en rad livräddande insatser, bland annat naloxon-utdelning.

– Det finns inget motstånd i naloxonfrågan och som politiker ska man passa på att vara snabbfotad när det finns enighet, säger Karin Rågsjö, som jämför naloxon med så kallade hjärtstartare som finns utplacerade i offentlig miljö.

– Det vore självklart att människor som befinner sig i ett beroende och riskerar att dö kan få hjälp av andra.

Naloxon har unik position

Efter Läkemedelsverkets avslag tog Anders W Jonsson tog upp frågan i riksdagens socialutskott i veckan och man kommer också att bjuda in företrädare för beroendevården, Läkemedelsverket och socialdepartementet till riksdagen för att diskutera just naloxon.

Just frågan om naloxon innehar något utav en unik position i den svenska narkotikapolitiska debatten, då det är en av få frågor där svurna fiender är helt överens.

I december skrev till exempel en rad företrädare för brukare, beroendevård, forskarvärlden, nykterhetsrörelsen och polisen ett gemensamt upprop för att få Gabriel Wikström att prioritera frågan.

”Vi representerar olika narkotikapolitiska synsätt och har inte sällan olika uppfattningar om vilka insatser som är bäst för att motverka narkotikadödlighet och andra narkotikaproblem. När det gäller naloxonprogram är vi dock eniga – det är en okontroversiell, effektiv och säker åtgärd som bör införas så snart som möjligt”, skrev man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naloxon

Mer i ämnet