Choklad har blivit en stor del av jultraditionen i Sverige, men det har den inte alltid varit.
Kakaoträdet är som de allra flesta vet inte särskilt piggt på att växa på våra nordliga breddgrader. Faktiskt så kommer det inte ens från vår kontinent.
Kakaoträdet, eller Theobroma cacao, har sitt ursprung i Sydamerika där det växer utmed bergskedjan Anderna. Man har länge trott att det utvecklats efter landhöjningen som gav upphov till bergskedjan, men så sent som i år hittade man bevis för att trädet är äldre än så.
Urbefolkningen på andra sidan atlanten har ätit bönan sen otroligt lång tid, och ordet choklad tros härstamma från det Aztekiska ordet Xocolatl, vilket ungefär skulle översättas till bittert vatten.
Av de olika bönor som finns att tillgå i Sydamerika har man valt att exportera ett par för deras unika kvalitéer när det kommer till tålighet, smak och acceptans när det kommer till nya miljöer.
Varianterna Criollo, Trinitario och Forastero är de vanligast förekommande, och tvärtemot vad man kan tro så är faktiskt Afrika den kontinent som exporterar mest kakao, och Elfenbenskusten det land som toppar ligan.
Där rostas också de kärnor som kommer ut ur bönan, och när solat tillräckligt länge skickas de vidare för att malas ner.
När chokladen väl når vårt julfirande så har den gått igenom diverse olika behandlingar och blandats med andra komponenter som utvinns ur processen i olika grad för att ge oss smakvariationen vi vill ha.
Så när du äter dina ungefär 5,5 kilo choklad per år så är det inte någon slump att det smakar som det gör. Det är en rad olika faktorer och minst lika många evolutionära uträkningar som gett dig chokladen precis som du vill ha den.