Foto: TT

En burk läsk om dagen ökar risk för hjärt-död

Uppdaterad
Publicerad

Sambandet mellan risken att dö i en hjärtsjukdom och intaget av socker beläggs i en stor studie vid den amerikanska smittskyddsenheten CDC, rapporterar Svenska Dagbladet. En slutsats är bland annat att den som dricker en burk läsk om dagen ökar sin risk för hjärtdöd med en tredjedel.

Överfört på sockerkonsumtionen här i landet skulle en stor grupp svenskar ha en tredjedels förhöjd risk att dö i hjärtsjukdomar, skriver SvD.

Studien är den största i sitt slag med drygt 10.000 personer som följts upp över 14 år. Resultaten är publicerade i den medicinska tidskriften Jama.

Ökad risk från 10 procent

När en människa får i sig mer än 10 procent av all energi från tillsatt socker – socker som inte finns naturligt i exempelvis frukt – börjar risken öka mätbart.

Kommer 17 procent av energin från sådant socker är risken 38 procent högre jämfört med dem som har ett sockerintag på 8 procent. Eller – står sockret för en tredjedel av energin blir risken för hjärtdöd fyrdubblad.

Enligt de senaste nordiska näringsrekommendationerna bör nivån av tillsatt socker ligga under 10 procent av energin. Då föreligger ingen ökad risk för hjärtat, kommer den amerikanska studien fram till.

– Det här är en varningssignal som visar att man bör ta Livsmedelsverkets rekommendationer på allvar. Svenskar är stora godiskonsumenter och läskkonsumtionen har gått upp kraftigt, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.

– Äter man sötade flingor, dricker sötad läsk, tar godsaker till kaffet, en bulle till kvällsfikat, då är det lätt att man kommer över den gränsen.

”Socker är inget gift”

Att studien visar ökad hjärtdödlighet utan hänsyn till vikt är intressant, enligt Marcus. Det som är belagt i övrigt är att läsk ökar risken för övervikt och fetma, vilket kan ge en mängd olika sjukdomar.

Framför allt är det riktigt stor konsumtion av socker som är allvarlig.

– Socker är inget gift, det är inte farligt att äta lite godis. Det är inget vi behöver avstå helt ifrån, säger Marcus.

* Minska på söta livsmedel som läsk, godis, glass, kakor och bullar, framför allt till vardags.

 * Se särskilt upp med läsk och andra söta drycker, då det är lätt att dricka mycket utan att bli mätt.

 * Välj nyckelhålsmärkt bröd, flingor, müsli och yoghurt.

 * Tänk på att det finns tillsatt socker i många produkter som man kanske inte tänker på, som vissa fruktyoghurtar och flingor.

Källa: Livsmedelsverket (TT)

 * Tjugo procent av sockret som svenskarna äter kommer från naturliga källor som frukt, grönsaker och juice. Resten, 80 procent, är tillsatt socker.

 * Högst tio procent av energin från maten bör komma från tillsatt socker, enligt de nordiska näringsrekommendationerna (som Livsmedelsverket baserar sina råd på).

 * I snitt äter svensken 47,9 gram tillsatt socker per dag. Det motsvarar 9,6 procent av den totala energin, vilket ligger under rekommendationerna.

 * Fyra av tio svenskar får dock i sig mer tillsatt socker än rekommenderat.

Källa: Livsmedelsverket. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Vetenskap
Mer Nyheter