Överfört på sockerkonsumtionen här i landet skulle en stor grupp svenskar ha en tredjedels förhöjd risk att dö i hjärtsjukdomar, skriver SvD.
Studien är den största i sitt slag med drygt 10.000 personer som följts upp över 14 år. Resultaten är publicerade i den medicinska tidskriften Jama.
Ökad risk från 10 procent
När en människa får i sig mer än 10 procent av all energi från tillsatt socker – socker som inte finns naturligt i exempelvis frukt – börjar risken öka mätbart.
Kommer 17 procent av energin från sådant socker är risken 38 procent högre jämfört med dem som har ett sockerintag på 8 procent. Eller – står sockret för en tredjedel av energin blir risken för hjärtdöd fyrdubblad.
Enligt de senaste nordiska näringsrekommendationerna bör nivån av tillsatt socker ligga under 10 procent av energin. Då föreligger ingen ökad risk för hjärtat, kommer den amerikanska studien fram till.
– Det här är en varningssignal som visar att man bör ta Livsmedelsverkets rekommendationer på allvar. Svenskar är stora godiskonsumenter och läskkonsumtionen har gått upp kraftigt, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.
– Äter man sötade flingor, dricker sötad läsk, tar godsaker till kaffet, en bulle till kvällsfikat, då är det lätt att man kommer över den gränsen.
”Socker är inget gift”
Att studien visar ökad hjärtdödlighet utan hänsyn till vikt är intressant, enligt Marcus. Det som är belagt i övrigt är att läsk ökar risken för övervikt och fetma, vilket kan ge en mängd olika sjukdomar.
Framför allt är det riktigt stor konsumtion av socker som är allvarlig.
– Socker är inget gift, det är inte farligt att äta lite godis. Det är inget vi behöver avstå helt ifrån, säger Marcus.