Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Valet av nobelpristagare väcker ofta kritik runtom i världen – här är några av de mest omtalade genom tiderna. Foto: R. Hutton / Aktuell / NTB

Lista: Fem omstridda Nobelpristagare

Publicerad

Årets nobelpristagare tillkännages nästa vecka med start på måndag. När Nobelpriset delas ut råder det ofta delade meningar om pristagarna. De flesta frågasätts – men det finns vissa som det stormat extra mycket kring.

Nobelpriset i medicin 1949 tilldelades den portugisiske läkaren António Egas Moniz för hans utveckling av lobotomi. Metoden innebar att man med kirurgiska ingrepp på hjärnan försökte bota psykiska sjukdomar. Målet var att man skulle bota människor som led av bland annat schizofreni och ångest.

Men bara några år efter att Egas Moniz mottagit Nobelpriset förbjöds metoden då dödligheten bland patienterna var hög. Operationerna kunde även ge svåra biverkningar, som personlighetsförändringar.

Genom tiderna har flera Nobelpris väckt kritik, se några av dem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.