Ig Nobelpriset delas ut årligen av satirmagasinet Improbable Research för att hylla forskning som ”först får dig att skratta, sen att tänka till”.
Under torsdagen delades det ut i tio olika kategorier.
Därför slickar forskare på stenar
En av pristagarna var Jan Zalasiewicz, professor emeritus vid universitetet i Leicester, för att ha förklarat varför geologer och paleontologer så ofta slickar på stenar.
Svaret är att det är lättare att identifiera vilken typ av sten det är. Inte på grund av smaken, utan på hur den ser ut när den är blöt.
Strömförande bestick
Priset i näringslära gick till två japanska forskare som vill skapa nya smakupplevelser – med strömförande bestick. Enligt sina studier kan lite ström förhöja salta, bittra och sura smaker. Mat kan alltså smaka både sött och salt – utan att du faktiskt får i dig salt eller socker.
Räknade näshår
Medicinpriset gick till forskare som jämfört antalet näshår i höger och vänster näsborre. Svaret: 120 näshår i vänstra och 122 i den högra, i genomsnitt. Tanken är att kunna hjälpa personer med fläckvis håravfall.
Ig Nobelpriset har delats ut vid Harvard University i USA varje år sedan 1991. Namnet är en ordlek och kommer av engelskans ignoble, som betyder oädel, och namnet Nobel efter Alfred Nobel.
Årets ”riktiga” Nobelpristagare kommer att presenteras 2-9 oktober.