Foto: TT

Därför ska du tänka på fibrerna på julbordet

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara bra att inte helt glömma bort att få i sig fibrer nu när julen står för dörren. En ny studie på möss visar att en fiberlös kost ger sämre skydd mot bakterier.

I en ny studie som publiceras i Cell Host & Microbe har forskare studerat hur tarmarna hos möss reagerar på en fiberlös kost.

Forskarna jämförde möss som fick en fiberrik diet med möss som fick en västerländsk diet med mycket fett och socker. De möss som fick en kost med mycket fett och socker fick högt blodsocker och gick upp mer i vikt. Men forskarna var också intresserade av att studera vad som hände med slemlagret i tarmen vid en fiberlös kost.

Tidigare forskning har nämligen visat att personer som äter en fiberfattig kost är känsligare för infektioner.

Forskarna upptäckte att de möss som inte fick fibrer i kosten fick problem med det skyddande slemskiktet i tarmen. Det växte långsammare och det blev lättare för bakterier att växa till sig i tarmen.

Påverkade slemlagret

Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Göteborgs universitet, är en av författarna bakom studien. Han förklarar bakgrunden till varför de ville undersöka vad som händer med slemlagret:

– I västvärlden har vi mer problem med inflammatoriska tarmsjukdomar. Om man tittar på hur kosten i Sverige har förändrats så äter vi mer processad mat, mer snabba kolhydrater, mer mättat fett och mindre fibrer och i den efterföljande vågen så ser man ökningar av autoimmuna sjukdomar, ökningar i inflammatoriska sjukdomar och ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar, säger Fredrik Bäckhed.

Lite grönt på julbordet är aldrig fel. Fredrik Bäckhed har undersökt hur tarmarna på möss reagerar utan fibrer. Foto: Privat

När Fredrik Bäckhed och hans kollegor testade att ta tarmbakterier från de möss som fått den fiberrika kosten för att behandla mössen som fått den feta såg de att det faktiskt påverkade det skyddande slemlagret. Det här ger alltså belägg för att en fiberrik kost kan bidra till en tarmflora som stärker slemlagret.

– Vi såg ingen effekt på viktuppgången, de blev fortfarande feta, men de behöll ett bra slemlager, säger Fredrik Bäckhed.

Krävs mer forskning

Det krävs mer forskning för att komma fram till om resultaten är relevanta för oss människor. Men det är angeläget att ta reda på varför många får problem med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD.

– Det är inte säkert att det är kosten som är boven till detta men det kan finnas en koppling till att vi ändrat vår livsstil.

När det är jul dukas det ofta upp mycket fet mat, men Fredrik Bäckhed tycker att det kan vara en bra idé att piffa till julbordet med lite fiberrika ingredienser, som broccoli, baljväxter, frukt och fullkornsprodukter.

– Man vill ju inte förstöra en trevlig jul med kostråd, men det viktiga är kanske att inte glömma bort att äta lite grönt också, säger Fredrik Bäckhed.

Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD

Grupp inflammationssjukdomar i mag-tarmkanalen med långvarigt förlopp. De viktigaste är Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.