Hälsosam kost återställde försämrat minne

Publicerad

Fet mat i kombination med söt dryck kan bidra till sämre minne. Ny forskning visar att det går att återställa det försämrade minnet med en hälsosammare kost, i alla fall hos möss.

Det finns ett samband mellan diabetes typ 2 och minnesförändringar hos människor. Man har också sett ett liknande samband kopplat till övervikt.

Hos möss vet man sedan tidigare att en kost med mycket fett och socker bidrar till övervikt, diabetes och sämre minne. Nu har forskare vid Lunds universitet visat att de försämrade minnesfunktionerna går att återställa med en hälsosammare kost. 

Överraskande fynd

Tanken med studien var att få en större förståelse för vad som händer i hjärnan vid typ 2-diabetes. Men det skulle visa sig att själva kosten inverkade mer än vad forskarna trodde. 

– Det var överraskande att mössen fick samma minnesförsämring oavsett grad av diabetes. Det här kan betyda att kosten i sig också påverkar och att sjukdomen kanske inte är den viktigaste faktorn, med förbehållet att studien inte är gjord på människor, säger João Duarte som forskar om diabetes och hjärnans funktion vid Lunds universitet och är en av forskarna bakom studien.   

Uppvisade förändringar i hjärnan

De möss som fick en fett- och sockerrik kost uppvisade förändringar i hippocampus och hjärnbarken – två delar av hjärnan som är involverade i att lagra och styra minnen.

Forskarna mätte regelbundet en typ av nedbrytningsprodukt i hjärnan hos mössen som kallas metaboliter. En individs metabola profil kan till exempel visa förändringar i kommunikation mellan hjärnceller och celldöd. 

Gick att återställa minnet

Parallellt med mätningarna utfördes flera beteendeexperiment för att i praktiken studera mössens minnesförmåga. De möss som fick en fett- och sockerrik kost uppvisade sämre minnesförmåga än kontrollgruppen när det gällde att känna igen nya objekt. 

Men förmågan visade sig återställas hos de möss som senare fick en kost med mindre fett och socker. 

– Det vi såg var att det sker förändringar i metabolism och funktion men att det gick att återgå till ursprungsläget igen. Studien styrker att hjärnan är plastisk när det gäller effekter av kosten. För oss känns det som ett positivt resultat och en ytterligare anledning till att äta hälsosamt, säger João Duarte. 

Vill förebygga kognitiva försämringar

Forskning på möss har dock sina begränsningar och det är inte säkert att resultaten är överförbara till människor. Men de kan vara viktiga för framtiden.  

– Det är en del i att förstå hur hjärnan svarar på och anpassar sig till diabetes, övervikt och en viss kost för att framöver kunna hitta sätt att förebygga kognitiva försämringar på, säger João Duarte. 

Fler studier behövs

Olov Rolandsson är professor och överläkare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Han tycker att studien är intressant men poängterar att fler och större studier behövs, både på möss och människor. 

– Att förändringarna orsakade av kosten kan vara reversibla är ett positivt fynd som de rapporterar, förutsatt att man sen kan visa att det även gäller för människor. Studien har sina svagheter, men det vore mycket intressant att se en liknande studie på människor, säger Olov Rolandsson.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Aging and Disease

Spela klippet för att se tre saker du inte visste om fett och ämnesomsättning.

För mer forskning om fett, se Vetenskapens värld “Fett – vän eller fiende?” på SVT Play redan nu eller i SVT2 måndagen den 14 mars klockan 20:00.

Fakta: Så här åt mössen

Totalt ingick 72 möss av båda könen i studien och de delades slumpmässigt in i tre grupper.

Den ena gruppen fick en kost innehållandes 60 procent fett samt 7 procent socker. Utöver det fick de dricksvatten innehållandes 20 procent socker. På detta sätt åt de under sex månader, vilket översatt till människor motsvarar omkring 20 år. Fettet i kosten kom från späck som innehöll en stor andel mättat fett.

Den andra gruppen möss fick samma kost under fyra månader, vilket följdes upp av en hälsosammare kost under två månader. Den hälsosammare kosten var samma kost som den tredje gruppen, kontrollgruppen, fick och innehöll 10 procent fett och vanligt dricksvatten.

Källa: Aging & Disease

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.