En kull musungar som har två biologiska mammor. Foto: Leyun Wang

Födda: Musungar med två mammor

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska forskare har för första gången lyckats få två mushonor att bli mammor till en kull friska musungar. Inga mushanar var inblandade.

Forskarna, som verkar vid den Kinesiska vetenskapsakademin, lyckades befrukta ett mus-ägg utan att använda sig av spermier från en mushane. Istället använde de sig av stamceller från en hona. Sammanlagt föddes 29 musungar som alla hade två biologiska mammor.

– Än så länge verkar det som om musungarna har klarat sig fint. De är friska och har också fått egna ungar, säger Óskar Fernández- Capetillo som är professor i cancerterapi vid Karolinska Institutet.

Trick med stamceller

En stamcell är en cell som inte har hunnit specialisera sig på att bli exempelvis en muskel- , hud- eller blodcell. Den har förmågan att utvecklas till vilken typ av cell som helst i en kropp.

De kinesiska forskarna använde stamceller från ett musembryo av honkön som bara var några dagar gammalt. Då är embryot så tidigt i utvecklingen att det inte har hunnit börja utveckla olika organ.  

Tricket är nu att få den här stamcellen att likna en könscell, för att den ska kunna befrukta en mushona.

Konstgjord spermie

Vanliga könsceller, som spermier och ägg, har hälften så många kromosomer som vad vanliga celler har. I befruktningen smälter spermiens och äggets kromosomer samman och bildar den urcell som ska bli en ny individ.

Så för att få stamcellen att efterlikna en könscell tog de kinesiska forskarna ut hälften av alla kromosomer. De genmodifierade den och fick sen fram en könscell som fick agera som spermie. 

På så sätt fick forskarna fram två könsceller som kunde slås ihop och börja utveckla ett embryo. Det stoppades sedan in en mushona som bar fostren och födde fram musungar på normal väg.

Två pappor

Den kinesiska forskargruppen lyckades också föda fram levande ungar som har två biologiska pappor, men de ungarna levde bara i två dygn.

 – Det är betydligt mycket svårare att få friska ungar från två pappor och jag tror att det ligger väldigt långt in i framtiden att man lyckas med det, säger Óskar Fernández- Capetillo.  

Vad är då syftet med den här typen av forskning?

– Det viktigaste är att det hjälper oss att förstå hur ett embryo utvecklas. Dessutom, den kinesiska forskargruppen har visat oss att det är möjligt att få fram friska ungar utan att det behövs en pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.