Foto: SVT/Pexels

Forskare: “Flerårigt vete kan rädda jordbruket”

Uppdaterad
Publicerad

FN:s jordbruksorgan har varnat för att jordbruket bara har 60 år kvar. Men stämmer det för alla jordar? Spela klippet för att höra svenska forskare reda ut och berätta vad vi kan göra.

Jordbruket står inför stora utmaningar. En av dem är kvalitén på själva jorden vi odlar i.  

Mullen, det översta jordlagret som innehåller en finkorning, brunsvart jord där daggmaskar trivs, är hotad. Mull är nödvändigt för att jordbruket ska fungera på lång sikt, men nu sjunker mullhalten globalt sett. Anledningen är att flera decennier av intensivt jordbruk lakar ur jorden. 

Samtidigt ökar efterfrågan på mat. 

Forskare vid The Land Institute i Kansas tror att många av jordbrukets problem kan lösas om våra grödor istället var fleråriga, så kallade perenna växter.  

Flerårigt vete binder jorden

På en åker i Upplands Väsby utanför Stockholm håller forskaren Anna Westerbergh från SLU på att anpassa en typ av flerårigt vete från Kansas, så att det ska kunna trivas och växa här.

—Flerårigt betyder att man kan ta skörd av samma planta under flera år utan att jorden behöver plöjas och sås varje år. Och eftersom fleråriga plantor har ett stort rotsystem så binder de mullen i jorden, säger Anna Westerbergh.

Se mer om flerårigt vete i Vetenskapens värld på SVTplay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.