• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Huddinge kommun, Stockholms län. Det brinner i en byggnad på Herkulesvägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Forskare frågar Flashback om cannabisbruk

Uppdaterad
Publicerad

Hur är det att vara cannabisbrukare i Sverige? För att svara på den frågan vänder sig nu forskare vid Stockholms universitet till internetforumet Flashback.

– Det här är ett sätt att få tag i röster som vanligtvis är ganska svåra att nå, säger Josefin Månsson, en av forskarna bakom studien.

I tråden som forskarna själva har skapat på Flashback uppmanas anonyma personer att svara på följande frågor: Varför använder man cannabis och vad får man ut av det, samt hur är det att vara cannabisbrukare i Sverige?

– Som forskare är det svårt att nå den här gruppen. Många är väldigt rädda för att prata, men här kan man vara anonym, vilket kan främja diskussionen. Sen vet vi såklart inte vilka det är som svarar, vilket vi måste ta hänsyn till i analysen, säger Josefin Månsson. 

”Vi vet för lite”

Varför är det viktigt att veta mer om svenskar som använder cannabis?

– I Sverige är det svårt att få svar på frågor om droger eftersom de är olagliga och de mätningar om konsumtion och attityder som görs sträcker sig bara till gymnasiet. Efter det vet vi väldigt lite om de som använder olika substanser och deras åsikter och tankar kring dem, säger Josefin Månsson, som tidigare i år presenterade sin avhandling om hur den svenska diskussionen och debatten om cannabis förs.

Hon menar också att forskningen kan bidra till riktade och effektiva interventioner utformade efter unga svenska ungdomars behov.

– Och vid en potentiell ökning av cannabisanvändning de närmsta tio åren behöver vi förstå mer om ungas narkotikaanvändning.

Debatten förs på nätet

De vittnesmål som nu samlas in i forskarnas Flashback-tråd kommer tillsammans med intervjuer gjorda på olika behandlingskliniker och enkätundersökningar att sammanställas i en större studie.    

Och cannabis är en het fråga i dag, både i Sverige och internationellt, där flera länder nu liberaliserar sina lagar kring drogen.

I Sverige förs dock diskussionen mer på nätet än inom politiken, och just Flashback har länge varit en plats där människor debatterat cannabis från olika synvinklar.

I tråden som publicerades på måndagen har det kommit in en hel del svar och användare uppger bland annat berusning, självmedicinering och avkoppling som skäl till sitt bruk.

Man vittnar också om negativa effekter, som oro och missbruk.  

”Stor okunskap”

På frågan om hur det är att vara cannabisbrukare i Sverige är de gemensamma nämnarna hos de som svarat att det finns en stor okunskap om cannabis i det svenska samhället, att stigmatisering försvårar för människor att söka hjälp vid problematiskt bruk samt att det är jobbigt att ha kontakt med kriminella för att få tag på drogen.

Eftersom det handlar om anonyma svar kan man inte se studien som en representativ studie av cannabisanvändare i stort, något forskargruppen är väl medvetna om.

– Vi har haft mycket diskussioner om detta och förutsätter att det rör sig om personer som vill göra sin röst hörd, vilket såklart inte gäller alla cannabisbrukare. Men det här är som sagt bara en del i en större studie och svaren tillför ändå ett visst perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.