Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så nära risk för kollaps ligger sillbeståndet – se prognosen som oroar Östersjöforskarna. Foto: SVT / Tomt hav

Forskare kritiska till ökat sillfiske: ”Snudd på dårskap”

Uppdaterad
Publicerad

Att kraftigt öka sillfisket vore ansvarslöst, varnar svenska Östersjöforskare. Reaktionen kommer efter att Internationella havsforskningsrådet öppnat upp för höjda fiskekvoter i centrala Östersjön nästa år.

Internationella havsforskningsrådet ICES uppskattar varje år hur mycket fisk som kan fiskas i EU under nästkommande år. Utifrån deras råd tar EU-kommissionen fram ett förslag till medlemsländernas fiskeministrar, som sen förhandlar fram nästa års fiskekvoter.

Förra året bedömdes sillbeståndet i centrala Östersjön vara i så dåligt skick att EU-kommissionen föreslog fiskestopp, men årets fiskekvot landade till slut på drygt 40 000 ton. Den mängden menar ICES nu att kan tredubblas under nästa år, upp till 125 344 ton.

Ser risk för kollapsade bestånd

– Det är ett väldigt riskfyllt beteende och snudd på dårskap att låta fisketrycket öka så drastiskt, säger Henrik Svedäng, docent i marin ekologi och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Han får medhåll från forskarkollegan Sara Söderström, specialiserad inom fiskeriförvaltning.

– Enligt lagen ska man fiska på en nivå så att bestånden har god status senast 2020. Det fortfarande inte nåtts. Det här är inte ett hållbart fiske.

– Prognosen från ICES gäller framförallt fisket och tar ingen större hänsyn till sillens viktiga roll i ekosystemet, bland annat som föda för andra djur.

Så nära risk för kollaps ligger sillbeståndet – se videon ovan.

Historiskt har ICES råd spelat en stor roll för de fiskekvoter som EU:s fiskeministrar till slut slår fast, enligt Henrik Svedäng.

– Om kvoterna justeras så sker det bara åt ett håll, uppåt. Så ICES råd bildar någon form av golv.

Felkällor framgår – men räknas inte in

Både han och Sara Söderström betonar att ICES prognos innehåller en rad osäkerheter. Flera framgår i underlaget men inte räknas in i de slutliga råden. De är alltså upp till EU:s politiker att själva väga in i sin bedömning.

– På 2010-talet överskattades bestånden med mer än 100 procent. Det ledde till ett överfiske som sillen ännu inte återhämtat sig från. Det vore tragiskt och dumt om man inte låter beståndet återhämta sig, säger Henrik Svedäng.

Se hur ansvarig minister ser på forskarnas oro i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ser ansvariga ministern på forskarnas oro. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.