Se fyndplatsen i Wales där arkeologerna menar att Stonehenge ursprungligen stod. Foto: Vetenskapens värld – Sanningen om Stonehenge

Forskare: Här är hålen som visar att Stonehenge ursprungligen stod i Wales

Publicerad

Rester av en stencirkel i Wales gör att arkeologer nu tror att Stonehenge ursprungligen stod där, innan det flyttades till England för omkring 5 000 år sedan. 

– Det förändrar hur vi ser på Stonehenge, för det länkar inte bara ihop platser utan även samhällen och deras monument, säger arkeologen Mike Parker Pearson.

I sju år sökte arkeologen Mike Parker Pearson efter bevis till sin teori att Stonehenge från början kan ha stått på de walesiska kullarna, cirka 25 mil ifrån var monumentet står idag. Det var först på den allra sista utmärkta platsen på deras lista som de hittade vad de letade efter – 5 000 år gamla hål efter resta blåstenar. 

– Det var på en glömd plats med fyra kvarvarande blåstenar. Den hade övergetts på 1920-talet av andra arkeologer som sa att den var ointressant, säger Mike Parker Pearson.  

Stencirklarnas storlekar identiska 

Inom kort hittade arkeologerna en mängd hål efter resta stenar, vilka bildade en enorm cirkel. Ett av hålen hade en specifik utformning som liknade formen på en av blåstenarna vid Stonehenge. Med hjälp av avancerad 3D-teknik visade det sig att stenen passade perfekt i håligheten i Wales.  

En annan indikation på att forskarna var rätt ute var monumentens utformning. 

– Själva stencirkelns diameter var 110 meter, exakt som Stonehenge ytterring. Chansen att de båda av slump skulle ha exakt samma dimensioner är verkligen liten, säger Mike Parker Pearson.

Vill du veta mer om arkeologernas teorier kring hur stenarna transporterades till England och vad Stonehenge hade för funktion? Se Vetenskapens värld: ”Sanningen om Stonehenge” måndagen den 8 mars klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.