Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilderna: Så ser Coronaviruset ut Foto: TT arkiv

Första virusfallen kartlagda

Uppdaterad
Publicerad

Oron för coronaviruset sprider sig över världen, men många av de smittade människor som behövt sjukhusvård har även lidit av underliggande sjukdom. Det visar analysen av de första fallen som nu är klar.

Bland de första fallen som fick läggas in på sjukhus på grund av det nya coronaviruset i Kina hade var tredje en underliggande sjukdom. Medianåldern var 49 år och de flesta (73 procent) var män.

Det konstaterar kinesiska forskare efter att ha analyserat de 41 fall där personer hade lagts in på sjukhus på grund av det nya coronaviruset fram till den 2 januari.

13 patienter, motsvarande 32 procent, hade en underliggande sjukdom, som diabetes, högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdom. 27 av patienterna, motsvarande 66 procent, hade blivit exponerade för mat från fisk- och skaldjursmarknaden i Huanan.

Vanliga sjukdomssymtom var feber, hosta, muskelsmärta och trötthet. Samtliga patienter hade lunginflammation. Bland de komplikationer som uppstod fanns andnöd samt akut hjärtskada (ACI). 13 patienter lades in på intensiven, varav sex dog.

Forskarna, som presenterar sina fynd i tidskriften The Lancet, konstaterar att mer forskning behövs om sjukdomens ursprung, epidemiologi, smittsamhet samt kliniska spektrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet