Gravitationsvågor från två svarta hål som sprider sig i rumtiden. Foto: Nasa

Fyra frågor om gravitationsvågor

Uppdaterad
Publicerad

Vad är gravitationsvågor?

När du tappar ett glas och det går i tusen bitar är det tyngdkraften, också kallad gravitationen, som verkar. Albert Einstein listade ut att gravitation orsakas av att allting som har en massa kröker rummet och tiden runt omkring sig. Det kallas för att rumtiden kröks. När två tunga objekt rör sig runt varandra drar de och sliter i rumtiden och släpper samtidigt i väg en storm av gravitationsvågor. De här vågorna rör sig framåt i rumtiden på samma sätt som svallvågor i vanligt vatten.  

Nobelpriset 2017

Vad hände 14 september 2015?

Exakt klockan 11:51 på förmiddagen, svensk tid, gick en gravitationsvåg rakt genom jordklotet. Den fångades av observatoriet Ligo i USA. När vågen passerade observatoriet trycktes instrumenten ihop ytterst lite för en kort stund.  Utrustningen är byggd för att kunna urskilja en längd-förändring lika liten som en tusendel av en protons diameter.

Var kom gravitationsvågorna ifrån?

För 1,3 miljarder år sedan kolliderade två svarta hål. Smällen blev så kraftig att för en kort stund utlöstes så mycket energi att det motsvarar 50 gånger den energi som hela det synliga universum lyser i. Men energin gav sig inte till känna i ljus, utan som en våldsam storm av gravitationsvågor som spridde sig i rymden. Med tiden blev de allt svagare och när de till slut flöt genom jordklotet blev det i form av en svag krusning i rumtiden.

Vad är nyttan med det här?

Med den här upptäckten öppnas ett helt nytt fönster mot universum, gravitationvågs-astronomin. Genom att bli ännu bättre på att detektera krusningar i rumtiden kan astronomer se det som annars är fördolt. Astronomernas våta dröm är att kunna se ända bak till tiden millisekunderna efter självaste big bang. Det är bara gravitationsvågor som skulle kunna låta oss få insyn i universums födelseögonblick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet