Tre kvinnliga Nobelpristagare i fysik: Marie Curie, Maria Goeppert Mayer och Donna Strickland. Foto: Wikimedia Commons & TT

Fler kvinnliga pristagare står på tur

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blev tre lekfulla Nobelpristagare! Årets pris belönar både upptäckten av laserpincetter som kan fånga in både proteiner och levande celler samt den teknik som gjorde det möjligt att producera riktigt intensiva ljuspulser.

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

Men framförallt, sensationen idag är att det vi fick en kvinnlig fysikpristagare, Donna Strickland. Hon skriver in sig i vetenskapshistorien som den tredje kvinna som någonsin belönats med Nobelpriset i fysik.

Första gången var 1903, bara två år efter att Nobelpriset delades ut för första gången. Marie Curie fick priset då och sen dröjde det 60 år innan nästa kvinna belönades, nämligen Maria Goeppert Mayer år 1963.

Nobelpriset 2018

Att det blir det en kvinnlig pristagare i år är därför stort, och det är ett tecken på att kvinnor nu har funnits så länge inom fysiken att de börjar få de riktigt stora priserna.  Donna Strickland gjorde sin upptäckt tillsammans med fransmannen Gérard Mourou i mitten av 1980-talet. De uppfann tekniken som gav oss intensiva ljusimpulser som är som sylvassa knivar. Det blev en revolution inom lasertekniken. I dag används de bland annat inom ögonkirurgi.

Och efter Donna Stricklands banbrytande forskning kommer det att komma fler kvinnor som har gjort stora upptäckter inom fysik. Vi kan verkligen förvänta oss fler kvinnliga Nobelpristagare framöver.

Men under tiden utvecklas tekniken som Donna Strickland och Gérard Mourou uppfann. Deras intensiva korta ljuspulser kan nu titta in i den riktigt lilla världen, där elektronerna regerar.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet