En skorsten på ett värmeverk i Peking. Foto: AP/Scanpix

Globala uppvärmningen har bromsat in

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har den globala genomsnittstemperaturen inte ökat i samma takt som tidigare. Men den globala uppvärmningen fortsätter, säger forskarna..

Temperaturen ser ut att ha stannat av på en hög nivå. Det visar nya siffror från WMO.

Snittemperaturen för 2012 ser ut att hamna på 14.45 grader. Det är 0.45 grader över genomsnittet mellan 1961 och 1990. 2012 kommer i så fall att bli det nionde varmaste året sedan mätningarna började enligt WMO. Det senaste decenniet är det varmaste som uppmätts. Siffrorna presenteras på den tredje dagen av FN:s klimatförhandlingar i Qatar.

Slutat stiga

Men kurvan pekar inte längre uppåt som den gjort sedan 70–talet. I stället har genomsnittstemperaturen legat på en konstant hög nivå sedan 2002, med toppar 2005 och 2010.

Förklaringarna till att ökningen stannat av kan vara flera enligt Peter Stott, chef för klimatövervakning på Met Office, brittiska motsvarigheten till SMHI. Det kan bero på att haven absorberar mera värme, att föroreningar över Asien blockerar solstrålning och på kraftiga El Niña–fenomen.

– Sådana svängningar i globala temperaturer är inte ovanliga. Sedan mätningarna började har det varit perioder på ett decennium eller mer då temperaturen bara ökat lite eller inte alls, säger Peter Stott.

– Vi undersöker varför temperaturökningen har stannat av de senaste åren, bland annat genom att se på uppvärmningen av havet och betydelsen av partiklar i luften från föroreningar.

Hack i kurvan

Klimatskeptiker pekar ofta på den avstannade temperaturökningen som ett bevis på att forskarna har fel om klimatförändringarna, eftersom de inte stämmer överens med modellerna. Men världsmeteorolog–organisationen WMO säger att uppvärmningen fortsätter trots att den tillfälligt stannat av.

– Naturliga klimatvariationer på grund av fenomen som La Niña och El Niño påverkar temperaturer och nederbörd över årstider eller över år. Men de ändrar inte den underliggande trenden med stigande temperaturer på grund av klimatförändringar orsakade av människan, säger WMO:s generalsekreterare Michel Jarraud.

– Den globala uppvärmningen är verklig. Återigen har vi ett år (2012) bland de tio varmaste. Det har saktat ner men kommer att ta fart igen, säger Peter Stott till The Telegraph.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatmötet i Doha

Mer i ämnet