Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter testar nya AI-verktyget under en arbetsintervju. Foto: Clara Zahui/SVT

Nytt AI-verktyg ska kunna analysera känslor

Uppdaterad
Publicerad

På Stockholms universitet utvecklas ett verktyg som ska förstå vad som ligger bakom den mänskliga fasaden. Under inspelade videosamtal analyseras mimik, kroppsspråk och röst – data som ska hjälpa yrkesgrupper som jobbar med människor. 

Det här är början på ett helt nytt sätt att se på mellanmänsklig interaktion, säger Lennart Högman, en av forskarna bakom projektet.

Vi har sett exempel på AI som kan skriva, göra musik och lösa komplexa problem. Men kan en dator förstå mänskliga känslor? 

Det tror forskarna bakom ett projekt på Stockholms universitet, som genom inspelade samarbetsövningar och terapisessioner utvecklar ett AI-system som kan analysera känslor.

Kan hjälpa terapeuter

Forskningens huvudsakliga fokus ligger nu på terapi.

Vi tror att det här ska kunna hjälpa terapeuter att ge en bättre behandling och kunna undvika att personer droppar ut från behandlingen eller att en behandling pågår onödigt länge, säger Lennart Högman, lektor vid universitetets psykologiska institution.

Verktyget ska fungera som en assistent till terapeuten och ge information om hur det sociala samspelet utvecklas – vilket är en nyckel till att åstadkomma förändring.

Risk att AI:n används i fel syften

Forskarna ser även andra användningsområden för verktyget, som rekrytering till sociala yrken. Där skulle inspelade samtal kunna ge information om social kompetens och empatisk förmåga. 

Det kan handla om alla situationer där mellanmänsklig interaktion är kritiskt för att man ska nå ett bra resultat, säger Lennart Högman. 

AI-systemet utvecklas i samarbete med företaget Empatik AI och tanken är att det ska ut på marknaden. Där ser Lennart Högman risker att verktyget skulle kunna användas för destruktiva syften. 

Det skulle till exempel kunna användas i en förhandlingssituation där någon tillskansar sig fördelar på ett dåligt sätt. Vi vill verkligen förorda en öppenhet kring användandet och det får inte råda någon tvekan om vem som använder det och när, säger han.  

Se när SVT:s reporter testar verktyget under en arbetsintervju i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.