Här är 2022 års största vetenskapliga genombrott

Uppdaterad
Publicerad

Två miljoner år gammalt dna och upptäckten att ett herpesvirus orsakar ms, det är några av de vetenskapliga genombrott som nu tidskriften Science listar i årets vetenskapliga tio i topplista. På första plats hamnar det nya James Webb-teleskopet.

Det har kostat mer än 100 miljarder kronor och tagit 20 år att bygga. Nu befinner sig James Webbteleskopet 1,5 miljoner kilometer bort i en fast omloppsbana runt solen och levererar bilder från de allra mest avlägsna galaxer till att ge oss nya bilder från vårt eget planetsystem. Nu senast en bild på Neptunus i infrarött ljus som vi aldrig har sett den förut.

Tidskriften Science som varje år listar vad de anser vara årets tio största vetenskapliga genombrott placerar James Webb-teleskopet som det största genombrottet av dem alla med motiveringen att ”få tvivlar på att teleskopet kommer revolutionera bilden av vårt universum”.

Science tio stora vetenskapliga genombrott 2022

Första plats:

James Webb-teleskopet

Gemensam andra plats:

Flerårigt ris ger mer effektiv odling

Perennial rice (kallat PR23) har varit tillgänglig för kinesiska bönder sedan något år. Det minskade arbetsinsatsen med 77 arbetsdagar per hektar och säsong, enligt Science.

Kreativ AI

Artificiell intelligens erövrar alltmer de domäner som förut ansågs vara unikt mänskliga, som att skapa en bild ur en skriven text. Forskningslabbet Open AI lät AI-programmet DALL-E göra den här bilden utifrån instruktionen: Teddy bears mixing sparkling chemicals as mad scientists in the style of steampunk.

Upptäckt av extremt stor bakterie

Thiomargarita magnifica chockade världens biologer när den upptäcktes på döende löv i ett mangrove-träsk i Västindien i år. Den är 5000 gånger större än andra bakterier.

Vaccin mot RS virus är på gång

RS-virus sjuka barn fyller nu sjukhus-akuterna runt om i Sverige. Men två olika vacciner som skyddar de allra sårbaraste, små barn och äldre, är på ingång enligt Science och hamnar därför på Science tio i topp-lista.

Virus orsakar multipel skleros (ms)

Epstein-Barr är ett herpesvirus som länge har misstänkts för att orsaka sjukdomen MS. I en artikel i Science i januari 2022 har forskare vid Stanford universitetet visat att en infektion med Epstein-Barr virus ökar risken att få ms med 32 gånger.  Vaccin mot det här viruset finns inte ännu men är under utveckling skriver Science.

Genombrott för amerikansk klimatlag

Pestens överlevare gör oss sjuka idag

Så ska vi undvika att krocka med en asteorid

Två miljoner år gammal dna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.