Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andrea Ghez upptäckte det svarta hålet i Vintergatans mitt. Spela videon för att ta reda på hur. Foto: SVT, UCLA/Keck

Vintergatans snabbaste stjärnor avslöjade det svarta hålet

Uppdaterad
Publicerad

2018 var ett spännande år för två av årets Nobelpristagarna i fysik. Då rundade en stjärna centrum av vår galax i en hastighet som ligger nära ljusets. Det nära mötet var ett slutgiltigt starkt bevis för att det verkligen ligger ett supermassivt svart hål där inne.  Spela videon för att se hur man kan ”se” svarta hål.

I nästan 30 år har Andrea Ghez och Reinhard Genzel observerat centrum av vår egen galax, Vintergatan. De har lyckats se igenom mängder av gas och stoft som annars skymmer sikten och kunnat urskilja 3000 enskilda stjärnor som snurrar runt ett enormt svart hål.

Närkontakt med svart hål

– Ju närmare stjärnorna är det svarta hålet desto snabbare går det, säger Andrea Ghez som är en av årets Nobelpristagare i fysik.

 Och en av de här stjärnorna kallas SO-2 och har en omloppsbana på bara 16 år. I astronomiska sammanhang är det kort tid. Andrea Ghez som har följt stjärnan i 25 år har varit med om två nära möten mellan stjärnan och det svarta hålet.

– När den är som närmast rör den sig med en hastighet som är några procent av ljusets hastighet, säger Andrea Ghez.

Snabbaste stjärnorna i Vintergatan

Nu har astronomer upptäckt en handfull stjärnor som kommer ännu närmare det svarta hålet än vad SO-2 gör. Och av dem är stjärnan S4714 som rusar fram i en hastighet som är åtta procent av ljushastigheten. Det motsvarar 24 000 km i sekunden. Med den hastigheten skulle det bara ta 16 sekunder att ta sig från jorden till månen.

Hastigheten och banorna hos de här stjärnorna avslöjar att det supermassiva hålet i Vintergatans mitt väger lika mycket som fyra miljoner solar och befinner sig i ett område som är lika stort som vårt solsystem.    

– Det är väldigt mycket massa på en liten volym och det är det bästa beviset för att det verkligen är ett svart hål där inne, säger Andrea Ghez.

Se mer i Vetenskapens värld om Nobel 2020: gensaxar, virus och svarta hål. I SVTplay eller SVT2 7/12 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.