Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det 10 000 år gamla ansiktet ta form: ”Hisnande”. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Här återskapas Sveriges äldsta ansikte – 10 000 år gammalt

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Bredgårdsmannen dog för nästan 10 000 år sedan. Nu har hans utseende återskapats med hjälp av modern teknik.

– Det är ju hisnande. Sveriges äldsta ansikte, man får ju lite gåshud, säger skulptören Oscar Nilsson i Vetenskapens värld: Vetenskapen bakom Historien om Sverige.

I SVT:s serie Historien om Sverige beskrivs hur Skandinavien koloniserades från söder och öster av olika jägargrupper för omkring 11 000 år sedan.

Modern DNA-teknik används för att visa hur de första människorna kom hit – och hur de såg ut. De sydliga jägarna var till exempel mörka i hyn och hade blå ögon, medan grupperna som kom österifrån var ljusare med mer varierad färg på hår och ögon.

Historien om Sverige

Det fanns utmaningar med att göra en filmad rekonstruktioner av människor som levde på stenåldern, som i Historien om Sverige. Till exempel att det inte finns skådespelare som ser ut exakt som människorna som levde då.

Rekonstruktionen av Bredgårdsmannens ansikte gav dock en ny insyn i hur forntidens människa faktiskt såg ut.

DNA-analyser ger svar

Bredgårdsmannens kvarlevor upptäcktes i Västergötland på 1990-talet och är ett av de äldsta skeletten som har hittats i Sverige. Tack vare att hela kraniet är välbevarat har man nu kunnat återskapa mannens utseende.

Skulptören Oscar Nilsson har gett mannen ett ansikte. Han har följt DNA-analyser av skelettet, som har pågått parallellt med hans arbete. Information från analysen visar att mannen hade blå ögon, ljust hår och en hudfärg som påverkats av arvet från både sydliga och östliga jägare.

– Jag tror att hans familj och vänner skulle känna igen honom, det är jag ganska så övertygad om, säger Oscar Nilsson om den färdiga rekonstruktionen av Bredgårdsmannen.

Se när Bredgårdsmannen får sitt ansikte i klippet ovan.

Se Vetenskapens värld: Vetenskapen bakom Historien om Sverige på SVT Play eller i SVT2 måndag 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Historien om Sverige

Mer i ämnet