Hård kritik mot medicin-inköp

Uppdaterad
Publicerad

Sverige och en rad andra länder ”har blivit lurade” av läkemedelsbolaget Roche att köpa in stora mängder av influensamedicinen Tamiflu. Medicinen är ”inte bättre än vanliga febernedsättande piller”, enligt en av världens tyngsta forskningsgranskare.

– Europeiska regeringar har lockats till att slösa bort miljarder av skattebetalarnas pengar på något som vad vi vet inte är bättre än en aspirin. Det tycker jag är stöld, säger medicinprofessorn Peter C. Götzsche när SVT träffar honom på hans kontor, inte långt ifrån Rigshospitalet i centrala Köpenhamn.

– Jag betraktar Tamifluinköpen som den största stölden i Europas historia, fortsätter han.

SVT granskar läkemedelsbranschen

Peter C. Götzsche är chef för den nordiska delen av det i forskarvärlden ansedda Cochraneinstitutet, en oberoende organisation som med hjälp av bidrag från bland annat regeringar, universitet och privatpersoner granskar medicinsk forskning och utvärderar olika behandlingar.

Tror inte medlet är bättre än Alvedon och Panodil

Cochraneinstitutet har i flera studier ifrågasatt hur effektiv influensamedicinen Tamiflu är och Peter C. Götzsche säger till SVT att han betvivlar att medlet är bättre än vanliga febernedsättande piller, som Alvedon och Panodil.

Tamiflu säljs i tablettform och är alltså inte ett vaccin. Tillverkaren Roche har marknadsfört medicinen med att den kan förhindra människor från att smittas vid en influensapandemi och minska risken för allvarliga komplikationer av influensa, som lunginflammation. Sedan 2011 räknas också Tamiflu som en av världens viktigaste mediciner av världshälsoorganisationen WHO.

Men allt detta ifrågasätter alltså Cochraneinstitutets forskare. De har inte kunnat bekräfta att det Roche påstår om Tamiflu faktiskt stämmer – eftersom Roche, i likhet med andra läkemedelsbolag, valt att inte offentliggöra alla studier som gjorts om medicinen.

”Inget stöd för Roches påståenden”

– Så vitt vi kan se finns det inget stöd för Roches påståenden, säger Peter C. Götzsche.

– Roche har sagt att dessa bevis finns i opublicerade studier. Men vi är inte så dumma att vi tror att dessa fantastiska effekter finns i opublicerade studier. För om det var fallet, så skulle ju Roche ha publicerat studierna. De hade ju varit värdefulla i marknadsföringen, säger han.

”Fanns inte några andra alternativ”

Anders Tegnell är en av de ansvariga för att Sverige köpte in Tamiflu, och han försvarar beslutet.

– Man måste komma ihåg att det inte fanns några alternativ. Det finns nästan inga andra mediciner som är tänkbara att använda vid en pandemi förutom Tamiflu, säger han.

Cochraneforskarna anser att det är mycket osäkert om Tamiflulagret kommer göra nytta ifall en influensapandemi skulle slå till. Men det håller inte Anders Tegnell med om.

– Det finns dokumenterat att Tamiflu förkortar sjukdomstiden i normalfallen mellan ett till två dygn. Och det är ju inte så förskräckligt mycket för en enskild individ men har man två, tre hundra tusen sjuka så blir det ganska många arbetsdagar som kan hjälpa att hålla igång landet Sverige, säger han.

Men det argumentet köper inte Peter C. Götzsche. 

– Äh, det är ju löjligt att säga något sådant. Du kan ju också förkorta tiden du är sjuk genom att ta Panodil, säger han.

Kritiken påverkar inte Läkemedelsverkets bedömning

Svenska läkemedelsverket som godkänt Tamiflu säger att de är nöjda med den information de fått av Roche – och att Cochraneinstitutets kritik inte påverkar deras bedömning av Tamiflu.

Men det räcker inte för Peter C Götzsche och hans kollegor. Cochraneinstitutet kräver att få tillgång till alla studier som Roche gjort om Tamiflu, och har fått stort stöd för sina krav av en rad andra tunga parter inom medicinforskningen, bland annat tidskriften British Medical Journal som driver en kampanj i ärendet.

Roche vill inte bli intervjuat av SVT utan hänvisar till det pressmeddelande från slutet av februari i år, där företaget säger att de ska göra sina studier kring Tamiflu mer tillgängliga än tidigare.

”Regeringen borde stämma Roche”

Fyra influensaexperter ska därför få tillgång till och analysera allt underlag som finns om Tamiflu för att utreda eventuella frågetecken. Ingen av forskarna tillhör dock deras hårdaste kritiker – Cochraneinstitutet.

Där menar man istället att EU-länderna, inklusive Sverige, borde dra företaget inför domstol på grund av Tamifluinköpen.

– De skulle aldrig ha köpt det. Vad svenska regeringen borde göra är att stämma Roche, säger Peter C. Götzsche på Cochraneinstitutet.

Fakta: Tamiflu

Tamiflu godkändes som läkemedel i EU och Sverige år 2002. Då var efterfrågan på medicinen mycket liten – men när viruset H5N1 började smitta mellan fåglar och människor i Sydostasien år 2005 tog försäljningen fart. Regeringar världen över blev oroliga för att en livsfarlig influensapandemi var på gång och köpte in stora lager av medicinen, vars verksamma substans, oseltamivir, ska kunna förhindra influensavirus från att sprida sig i kroppen.

När svininfluensaviruset H1N1 dök upp år 2009 ökade försäljningen av Tamiflu igen. Enligt SVT:s beräkningar har medicinen totalt sålts för över 80 miljarder kronor i världen mellan åren 2001 till 2012.

Sverige har köpt in ett stort lager Tamiflu. Drygt 18 miljoner doser av medicinen finns i ett hemligt lager någonstans i Sverige som beredskap ifall en influensapandemi skulle slå till. Totalt har det här lagret kostat skattebetalarna 260 miljoner kronor.

(SVT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar läkemedelsbranschen

Mer i ämnet