Men man har också hört att höga kolesterolhalter ökar risken för att Alzheimer-plack ska bildas i hjärnan, nu senast enligt en undersökning som publiceras i tidskriften Neurology.
Men hur tar sig kolesterolet till hjärnan och skadar den?
Angel Cedazo Minguez, docent på Karolinska institutet och specialiserad på detta, förklara att det inte är samma kolesterol i hjärnan som i blodbanorna. Hjärnan producerar sitt eget kolesterol, en specialvariant som är ägnat att förse hjärncellerna med det fett den behöver.
Det dåliga kolesterolet i blodet, LDL, har för stora molekyler för att kunna passera från kroppen till hjärnan. Där finns nämligen blod-hjärn-barriären, som skyddar den ömtåliga hjärnan från intrång av stora molekyler. Men om kolesterolet i blodet styckas upp, eller bryts ner i småbitar, så kan delar av det ta sig dit det inte ska – upp till hjärnan.
Det är en av nycklarna till utveckling av Alzheimers sjukdom – de insmugglade resterna sätter igång bildningen av dödande plack. Resterna kallas oxysteroler, och de kan också fungera som indikatorer på tidig nervskada om man hittar dem i blodet.
Det är anledningen till att man vill sänka halten LDL, dåligt kolesterol, i medelålders personer – risken att oxysteroler ska bildas ökar med tillgängligheten på LDL. Höga värden av LDL i medelåldern ökar tydligt risken för insjuknande i Alzheimer.
Men det är inte bara kolesterol som orsakar Alzheimer utan en lång rad faktorer- även slanka personer med låga halter av skadligt kolesterol kan drabbas av Alzheimer.
I dagens debatt om fettrik kost, LCHF, diskuteras riskerna för förfettning av kranskärl och hjärtsjukdom.
– Man kan nog inte helt utesluta att en fettrik kost också kan öka riskerna för Alzheimersjukdom, enligt professor Bengt Winblad, svensk nestor inom Alzheimerforskning.
Ann-Louise Martin, SVT VETENSKAP