Möt forskarna Magnus Wahlberg och Håkan Westerberg som kom på vad det läskiga ”typljudet” egentligen var för något.

Hot mot riket var fisande sillar

Uppdaterad
Publicerad

Bakom en ny lucka varje dag fram till jul ger Vetenskapens värld världshistoriens godaste karameller av häpnadsväckande upptäckter. Idag: Prutten i havet som fick svensken att darra.

Minns ni hur det på 80-talet verkade det finnas ubåtar överallt i svenska vatten? På nittitalet visade det sig att vissa av dem misstänkta ubåtskränkningarna var minkar.

Men rapporterna om utländska ubåtar i svenska vatten fortsatte att komma. Nu talades det mycket om ett superhemligt ubåtsljud, som förvaret kallade typljud. 

Kunskapsluckan

Det var då två forskare från Fiskeriverket bjöds in till den topphemliga militära världen. Forskarna upptäckte att det hördes utomskärs på vintern och inomskärs på sommaren. Det följde dessutom naturens gång.

Snabbt började de misstänka att ljudet kom från sillar och så småningom lyckades de visa att typljudet faktiskt var stora sillstim som pruttade. Tanken var att sillarna när dom känner sig hotade av till exempel valar släpper gas för att förvirra förföljaren.

När marinen slutligen övertygades om att forskarna hade rätt avslutades den tidens dyra ubåtsjakter och en era inom svensk försvarshistoria var över.

Imorgon öppnas en ny kunskapslucka här på svt.se/vetenskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kunskapsluckan

Mer i ämnet